Írd be, mit keresel:

Fitt és magyaros fogás fillérekből

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden magyaros és paprikás fogás nehéz és gyomrot próbáló, de készülhet olyan tartalmas, laktató egytálétel is, amire ez egyáltalán nem igaz. Ilyen például ez a melengető vega leves is savanyú káposztával és gombával.

Cookta - 2017.02.13.
Fitt és magyaros fogás fillérekből

Töltött káposzta, székelykáposzta, csülök savanyú káposztával – a téli repertoár kedvelt fogásai mind, jó kis emberes egytálételek, és innen adódhat, hogy a savanyú káposztával készülő ételek nehezek. Pedig a savanyú káposzta valójában nagyon egészséges, alacsony a kalóriatartalma, rengeteg rostot tartalmaz, a bélrendszer seprűjének is nevezik, egyszerre tisztítja és erősíti a bélflórát, jótékonyan hat a gyomorra, nyersen tejsavtartalma pedig vetekszik a joghurtéval. Emellett rengeteg C-vitamin van benne, így érdemes minden nap elcsipegetni belőle nyersen is, mert nemcsak finom, de valóban nagyon jótékonyan hat a szervezetünkre.

Ebbe a levesbe a savanyú káposzta mellett gomba került, ami szintén szuper alapanyag és szinte nulla kalóriás, valamint egy kis sárgarépa, hagyma és sovány tejföl, így kimondottan alakbarát és egészséges, de tartalmas, egytálételnek is beillő fogás, ami fillérekből elkészíthető. Természetesen egy kis virslivel is feldobható, ha valakinek hiányozna belőle a hús!

Gombás káposztaleves

Hozzávalók:

  • 35 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 nagyobb fej gomba
  • 1 szál sárgarépa
  • 1–1,5 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál köménymag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a gombát megmossuk és felszeleteljük, a sárgarépát durvára lereszeljük, a savanyú káposztát kicsit összevágjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálai.

Az olajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a káposztát, a répát és a gombát, a babért és a köményt, néhány percig pároljuk időnként megkeverve, majd a pirospaprikával meghintjük, összeforgatjuk, felengedjük vízzel, sózzuk és borsozzuk, és lefedve kb. 15 percet főzzük közepes tűzön.

A tejfölt kikeverjük, hozzáadunk a leves levéből egy merőkanálnyit, ezzel is simára keverjük, majd a leveshez öntjük, egyet forralunk rajta.

Ízlés szerint egy kis plusz tejföllel kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.