A rozé kacsamell az egyik legfnomabb hús, ami csak létezik. Belül omlós és vajpuha, kívül ropogósra sült bőr... Igazi ünnepi fogás, és nagyon egyszerűen elkészíthető. Egy izgalmas és szuperegészséges salátával szerintünk verhetetlen.

Sokan csak étteremben mernek kacsát enni, mert attól tartanak, otthon úgyis csak elrontanák, mert nehéz tökéletesre sütni. Igaz, hogy nem árt tudni egy-két alapszabályt – ezekről korábban itt írtunk –, de ezek betartásával nagyon egyszerűen remekelhetünk akár életünk első sült kacsamellével.

Az ünnepi húshoz különleges köret is jár: mivel a kacsahúshoz nagyon jól illenek a gyümölcsök, ezért ideális hozzá egy narancsos-gyömbéres káposztasaláta, méghozzá lila káposztából, ami egyrészt a tél végi zöldségkínálat egyik legegészségesebb szereplője, másrészt nagyon mutatós is, amellett, hogy rendkívül egyszerű.

Rozé kacsamell gyömbéres káposztasalátával

Hozzávalók:

  • 4 kacsamellfilé
  • só, bors

A salátához:

  • 1 kis fej lila káposzta
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 narancs kifacsart leve
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Először a salátát készítjük el, hogy legyen ideje kicsit összeérni. Ehhez a lila káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a káposztát cikkekre vágjuk, majd jó vékonyra legyaluljuk. A gyömbért meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, a káposztával együtt egy tálba tesszük, megsózzuk, borsot őrölünk rá, kézzel alaposan összeforgatjuk.

Az öntethez a narancsok és a citrom levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet és az olajat, elkeverjük, majd a salátára öntjük, összekeverjük, és tálalásig félretesszük.

A kacsamelleket beirdaljuk a bőrös oldalukon, vigyázva, hogy ne sértsük meg a húst, csak a bőrt és a zsírréteget kockázzuk be. Egy serpenyőt szárazon nagyon forróra melegítünk, a bőrös részével lefelé beletesszük a kacsamelleket, és kiolvasztjuk a zsírját, majd a serpenyőből kiöntve a kiolvadt zsírt megfordítjuk a melleket, és a másik oldalukra is kérget sütünk néhány perc alatt. Egy húscsipesszel megfogva a mellek oldalára is érdemes kérget sütni.

Ha ezzel megvagyunk, megsózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe helyezzük, és 80 fokos sütőben még 10 percig hőkezeljük. Onnan kivéve egy vágódeszkára rakjuk, majd lefedjük alufóliával, és így pihentetjük még 10 percig.

A húsokat felszeleteljük, és a gyömbéres lila káposztával tálaljuk.