Írd be, mit keresel:

Konyhai eszközök, amik aranyat érnek

Valamikor régen, de azért nem is annyira, mondjuk nagyanyáink idejében még stafírungban kapták a lányok az új élethez szükséges alapfelszerelést, vagyis egy kezdőkészletet, amivel elindulhatott és működhetett a háztartás. Mennyire klassz dolog egyébként, kár, hogy kikopott. De változnak az idők, és annak is van előnye, ha ma már mi magunk válogathatjuk össze, mi hasznos és mi felejtős a háztartásban.

Cookta - 2017.02.27.
Konyhai eszközök, amik aranyat érnek

A legfontosabb konyhai alapfelszereltségről már írtunk, most néhány olyan olcsón beszerezhető konyhai kütyüt mutatunk, amit nagyon hatékonyan használhatunk a konyhában. Rengeteg dologgal turbózható fel egy konyha, csomó felesleges gépezet és szerkentyű létezik, de ezek tényleg praktikusak. Mutatjuk, hogy mik és miért. 

Csipesz

Lehet fém, fa vagy hőálló műanyag, egy csipeszre mindenképpen szükség van a konyhában. Elsősorban a sülő húsok forgatásához, mert ugye villával sosem szabad a húsba szúrni: ha megsértjük a textúráját, kifolynak a húsnedvek, sokkal szárazabb, rágósabb lesz. De mondjuk rántott sajtot sem forgathatunk meg villával, mert kifolyik a lényeg. Bármilyen grillezett fogáshoz is ideális a forgatáskor, vagy máj sütésekor: gyakorlatilag a kezünk, ujjaink meghosszabbítása, de saláta összeforgatására vagy tésztaétel tálalásához is ideális.

Zöldséghámozó és julienne-vágó

Egy éles késsel is lehet zöldségeket hámozni, de még vékony csíkokra is vágni bármit, de zöldséghámozóval sokkal gyorsabban és gazdaságosabban dolgozhatunk, ráadásul szeletelésre is használhatjuk: vékony csíkokra vághatunk vele minden zöldséget. Mutatós a répaszalag salátában, sütőben sült zöldségcsipszhez is tökéletes. Ha julienne-vágóval kombinált változatot találunk, ami recés, és vékony csíkokra, szálakra vágja a zöldségeket, azt semmiképpen ne hagyjuk ott. Nagyon praktikus, szeretnivaló kis kütyü.

Habverő

Habarás, rántás, mártás, omlett, majonéz nem készülhet nélküle. Tejszín és tojásfehérje is könnyedén felverhető vele, krémesebbé, habosabbá tesz sok fogást. Selymesít, krémesít, csomómentesít – legyen szó palacsintáról, tiramisuról vagy egy klasszik főzelékről. 

Öntetkészítő

Feleslegesnek tűnhet, de szuper segítő a konyhában, amit konyhai kütyüként érdemes beszerezni, de akár elkészíthetjük házilag is egyetlen befőttesüveg és egy alkoholos filc segítségével. A lényeg egy zárható átlátszó műanyag edény, üvegcse vagy kisebb befőttesüveg, amibe a salátaöntet alapanyagait beletesszük, majd alaposan összerázzuk. Napokig használhatjuk, mindig a megfelelő mennyiségű öntetet locsolva a salátára. Az alapöntetek receptje, pontosabban összetevői szerepelnek a shaker falán, de akár mi magunk is ráírhatjuk alkholos filccel egy kisebb befőttesüvegre.

Forrás:
Pyrex Kitchen Lab

Botmixer

Ez már ugyan nem a filléres kategória, de pár ezer forintért beszerezhető fontos konyhai kütyü. Krémleves, mártás, krumplipüré, de bármilyen turmix, smoothie készíthető vele, fél perc alatt házi majonézt kreálhatunk vele, egészséges főzelékhez is jól használható, amikor a párolt zöldségek 1/3 részét krémesítjük, és ezzel sűrítjük a csupa zöldség és egészséges fogást.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.