Írd be, mit keresel:

Szelídíts meg bárkit báránykebabbal!

Kebab minden olyan darált hússal készülő fogás a kelet-mediterrán régióban, amit nyárson sütnek. Nagyon sokféle lehet, könnyen elkészíthető, változatos és iszonyatosan finom. És nem csak grillen süthető!

Cookta - 2024.03.02.
Szelídíts meg bárkit báránykebabbal!

A sok finom fűszerrel ízesített darált hús rengeteg étel alapja lehet. A török-görög és közel-keleti konyhában előszeretettel sütik meg őket nyársra nyomkodva vagy fasírtnak megformázva, sütés után pedig mindenféle szószokkal és pitákkal, salátával tálalják. Egyszerű, egészséges és finom, gyorsan elkészíthető, mégis különleges fogás.

A kelet-mediterrán régióban a kebab leggyakoribb alapanyaga a bárány (ahogy a gyrosé is). Nálunk kevésbé elterjed húsféle, inkább drága és különleges húsfélének számít. Nagyon finom és sovány, a zsenge bárányhús még nem olyan karakteres, mint egy érettebb, szagosabb birka, viszont nagyon egézséges fehérjeforrás, szuperfinom sovány hús. Nem túl olcsó, de az úgynevezett apróhús azért elég jó áron beszerezhető, ez pedig ideális egy jó kis kebabhoz.

A ledarált bárányhúst csak egy kis fűszerrel kell összedolgozni, kis golyókat vagy hurkákat formázni, majd hurkapálcára vagy grill nyársra húzni, és grillen vagy kis olajban megsütni. Szaftos, ízes, isteni, főleg egy kis salátával, valamilyen szósszal tálalva, pitával, sült krumplival kínálva. Leggyakrabban mentás joghurtöntet jár hozzá, de ha elhagynánk a köretet, akkor egy avokádókrémmel kiegészítve tartalmas és mennyei egzotikus ebéd vagy vacsora lehet.

Báránykebab

Hozzávalók:

  • 50 dkg bárány apróhús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál rózsabors
  • 1 citom reszelt héja
  • kis csilipehely
  • 2 kis fej lilahagyma
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A húst késes robotgéppel pépesítjük, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a darált mandulát, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a mozsárban összetört rózsaborsot, kevés csilit, hozzáreszeljük a citrom héját, sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk.

A lilahagymákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, majd ezeket hosszában félbevágjuk.

A húsmasszából diónyi gombócokat formázunk, grillnyársra vagy hurkapálcára húzzuk a lilahagymával felváltva.

Egy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, majd a nyársakat beletéve, időnként megforgatva pár perc alatt megsütjük.

A báránykebabot pirított pitakenyérrel, salátával tálaljuk, vagy bármivel, amivel csak jólesik.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.