Írd be, mit keresel:

Csirkehússal töltött bundás krokett, a brazilok kedvence

Brazília kedvence a fűszeres csirkehússal töltött, bundázott krokettféle, aminek jellegzetes kúpos formája van. Igazi partiétel és street food, nagyon finom és kiadós.

Cookta - 2017.03.22.
Csirkehússal töltött bundás krokett, a brazilok kedvence

A coxinha (ejtsd: kosínnya) jelentése combocska, ami a hússal töltött krokett formájára utal, és története is van, miszerint egy szakács leleményének és egy királynői rendeletnek köszönhetik a brazilok az egyik kedvenc fogásukat. A történet szerint a 19. század hajnalán a brazil uralkodócsalád egyik fiúgyermekének készült, aki semmi mást nem volt hajlandó enni, mint csirkecombot. Egy nap azonban elfogyott a comb, csak csirkemell állt rendelkezésre, így a szakács összeaprította a mellet, fűszerezte, vékony tésztába csomagolta, majd bundázta, és olajban kisütötte. Nemcsak a gyereknek tetszett az étel, de az épp ott vendégeskedő Teresa Cristina uralkodónőnek is nagyon ízlett, és utasítást adott, hogy a receptet az ő szakácsai is megtanulják és rendszeresen készítsék.

Az eredeti csirkemelles recept ma is a legnépszerűbb, de természetesen megjelentek más változatok is: a tésztát olykor burgonyásan készítik, a töltelék pedig lehet sonka vagy sajt is. Nem egy villámgyors fogás, hiszen külön készül a hús, majd ebből a töltelék, valamint a tészta is, ezután jön a töltés és formázás, majd a panírozás és a sütés, de nagyon finom a végeredmény. Érdemes barátokkal vagy családilag közösen készíteni, jó móka, és a közös munka után nagyobb élmény is a kis „combocskák” elpusztítása…

Coxinha

Hozzávalók:
Az alaphoz:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 fej hagyma
  • 1 sárgarépa
  • só, bors

A töltelékhez:

  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • pirospaprika
  • aprított petrezselyem
  • kevés olaj
  • 15 dkg krémsajt

A tésztához:

  • 5 dl csirkeleves
  • 5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 60 dkg liszt

A bundázáshoz és sütéshez:

  • 2-3 tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A csirkemelleket feltesszük főni a meghámozott és feldarabolt hagymával és sárgarépával, sóval és borssal, kb. 6 dl vízzel, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. Ha megfőtt a hús, kivesszük a levesből, a levet félretesszük, a húst felaprítjuk vagy szálasra tépkedjük, esetleg egy krumplinyomóval szétnyomkodjuk – mint a lenti videóban.

A töltelékhez egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a felaprított hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, kis paprikával és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, kicsit összepirítjuk, majd a tűzről lehúzva félretesszük.

A tésztához egy lábasban felolvasztjuk a vajat, felöntjük 5 dl csirkelevessel és 5 dl tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, és addig főzzük folyamatosan keverve, amíg sűrű masszává összeáll, és elválik az edény falától. Ekkor egy nagyobb deszkára borítjuk, hagyjuk kézmelegre hűlni, majd néhány határozott mozdulattal kicsit átgyúrjuk.

A tésztából félmaréknyi adagokat szaggatunk, a tenyerünkben kilapogatjuk, kiskanálnyi krémsajtot és evőkanálnyi csirkét teszünk bele, a széleit összecsippentjük, felül összenyomkodjuk, és kúposra formázzuk.

Felvert, enyhén sózott tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paradicsomos vagy tejfölös mártogatót, nem fogja elrontani!

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.