Nagyon mutatós és jópofa a csokoládéból készülő desszertestálka – csokiimádó vendégeinket, szeretteinket lenyűgözhetjük vele. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak néhány lufi és egy kis csoki kell hozzá.

A legegyszerűbb pohárkrémek, egy egyszerű gyümölcssaláta vagy a boltban vett fagyi is elegáns és ünnepi desszertté válik, ha magunk készítette csokikehelyben tálaljuk. Kisebb, úgynevezett dekor- vagy partilufikra lesz szükségünk, valamint csokoládéra, ami ízlés szerint lehet étcsokoládé, tejcsokoládé vagy akár fehér csokoládé is. A csokifajta kiválasztásánál azzal azért érdemes kalkulálni, hogy a tejcsoki és a fehér csoki olvadékonyabb, ezt túl meleg időben nem ajánljuk, de szobahőmérsékleten még semmi bajuk nem lesz, de tekintettel arra, hogy úgyis édességet tálalunk benne, talán szerencsésebb étcsokit választani, már ha nem akarunk cukorsokkot kapni...

Forrás:
Mikes Márk

A csokikehely elkészítése valójában gyerekjáték, egy kis felügyelettel rá is bízhatjuk az aprónépre, vagy közös program is lehet. Arra kell csak figyelni, hogy ne hevítsük túl a csokoládét, vagyis ne legyen túl forró, mert ilyenkor egyrészt romlik a minősége, elveszik a fénye, másrészt sérülhet a lufi is a túl nagy hőtől. A legideálisabb, ha a felaprított csokoládé felét vízgőz fölött megolvasztjuk, a maradék csokira öntjük, és addig keverjük, amíg felolvad. Ekkor a felfújt lufikat a csokoládéba mártjuk, majd fóliára vagy sütőpapírra tesszük. Amikor kellően megdermedt és megszilárdult, a lufikat kiszúrjuk és leengedjük, majd egyszerűen kiemeljük a csokikehelyből. Ha lehet, akkor felhasználásig-tálalásig érdemes a hűtőben tartani.

Forrás:
Mikes Márk

Bár a csokitálkákhoz nem kell sok csokoládé, vékony, roppanós réteg lesz majd megszilárdulva, ahhoz, hogy tálkát, kelyhet kapjunk, viszonylag nagyobb mennyiségű csokoládéval kell dolgoznunk, még akkor is, ha kisebb lufikat használunk. Hat tálkához számoljunk 20 dkg csokival, amiből jócskán maradni fog. Ezt betölthetjük egy zacskóba, majd a sarkán egy pici lukat vágva sütőpapírra formákat rajzolhatunk, amivel fagyikelyhet, krémdesszerteket vagy akár tortát dekorálhatunk majd a dermedés után.

Az alábbi videóban jól követhető a csokikehely készítése, ha pedig a fagylaltot is magatok készítenétek hozzá, akkor ajánljuk ezt a videós receptet >>

Objektum doboz