Írd be, mit keresel:

Finom foszlós zsemle, fűszervajjal sütve

A ropogós héjú és foszlós belű zsemlének párja nincs a péksütemények között, csakhogy manapság igen nehéz ilyet találni. Mivel a legtöbb bolti zsemle egész egyszerűen vacak, kénytelenek vagyunk otthon sütni, és ha már nekiállunk, akkor egy kis csavart is viszünk bele!

Cookta - 2017.04.21.
Finom foszlós zsemle, fűszervajjal sütve

Fokhagymaimádóknak kötelező kipróbálni ezt a nagyon könnyű és puha tésztájú, ropogós héjú tejes zsemlét, amit az utolsó pillanatban, a sütés előtt egy kis fokhagymás-petrezselymes vajjal kell lekenni, és ettől egyrészt illatos és ízes lesz, másrészt a vajtól ropogósra sül a külseje.

Az alaptészta egy egyszerű tejes-vajas kelt tészta, amit érdemes kétszer keleszteni, hogy kellően könnyű, levegős legyen a tésztája. Először a dagasztás után, másodszor pedig már a megformázás után, amíg elkészítjük a fűszervajas kencét. Természetesen más zöldfűszer is használható hozzá, illetve készülhet belőle kisebb, falatnyi buci is, ami partifalatnak vagy borozás, sörözés mellé is tökéletes. Simán vajjal is nagyon finom frissen kisülve, de kencékhez, sajtokhoz, felvágottakhoz is remek!

Fokhagymás-petrezselymes zsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor

Valamint:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 teáskanál nagy szemű só

Elkészítés: A tejet és a lisztet összeöntjük, meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzákanalazzuk az olajat, hozzáöntjük az élesztős folyadékot, és konyhai robotgép dagasztóspiráljával sima tésztává dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 45 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, és 12 részre osztjuk, egyenként kis cipókká formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarjuk, és még 20 percet pihentetjük, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, illetve elkészítjük a fokhagymás-petrezselymes keveréket.

A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, a petrezselyemhez adjuk az olvasztott vajjal együtt, elkeverjük, majd a pihentetett zsemlék tetejét lekenjük egyenletesen a fűszeres vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk nagy szemű sóval.

A tepsit betoljuk a sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük a fűszeres zsemléket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.