Írd be, mit keresel:

Tejberizs olaszul: édes citromrizottó

A tejberizs megunhatatlan örök kedvenc, amit egyszerűsége ellenére sokféle módon lehet készíteni, ízesíteni és variálni. Az olaszok a rizottóhoz hasonlóan készítik, az eredmény pedig egy nagyon krémes, illatos desszert.

Cookta - 2023.05.18.
Tejberizs olaszul: édes citromrizottó

A rizottó lényege, hogy nagyon krémes, már-már szottyos, aminek az a titka, hogy nem egyszerre öntjük fel a rizst folyadékkal, hanem apránként adjuk hozzá a forró levet, és szinte folyamatosan keverjük, míg a rizs beissza a nedvességet, majd amikor már puha, akkor vajjal vagy mascarponével még egy kicsit krémesítjük.

Ez az édes változat is pontosan így készül, csak alaplé helyett forró tejjel itatják a rizst, amit egy nagyon finom, fűszeres alapon kezdenek el főzni. Ebben a receptben jó sok citrom is kerül bele, ami kellemesen üdévé teszi, és nagyon jól harmonizál mind a rizzsel, mind a tetejére kerülő eperrel. Fűszerként a klasszikus vanília mellett egy kis indiai citromfű teszi izgalmassá, és még finomabb, ha egy kis prosecco vagy pezsgő, édes bor is kerül bele, de ez el is hagyható, anélkül is nagyon izgalmas és krémes lesz az olasz módra főzött tejberizs.

Édes citromrizottó eperrel

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília
  • 1 kávéskanál őrölt indiai citromfű
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 dl prosecco, pezsgő vagy édes fehérbor
  • 7 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál mascarpone

Valamint:

  • 20 dkg eper
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, felforraljuk, melegen tartjuk.

A vajat egy másik lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, az alaposan megmosott citrom héjából 2-3 nagyobb darabot vékonyan levágunk, és ezt is a lábasba tesszük, majd a citromot félbevágjuk, és fél citrom levét a lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a hosszában félbevágott vaníliarudakat és a citromfüvet is, jól átkavarjuk, majd hozzáöntjük a rizst, és 1-2 percig kevergetjük. Meglocsoljuk 1 dl proseccóval vagy édes fehérborral, átkeverjük, majd amikor beszíbta a rizs, merőkanalanként, fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, mindig megvárva, hogy majdnem teljesen beszívja a folyadékot a rizs.

Ha elfogyott a tej, és megpuhult a rizs, akkor kihalásszuk belőle a citromhéjat és a vaníliát, belefacsarjuk a maradék fél citrom levét, hozzáadunk 2 evőkanál mascarponét, elkeverjük.

Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk, pár szemet felkockázunk, a többit a porcukorral pürésítjük.

A krémes tejberizst poharakba porciózzuk, és a felaprított eperrel és az eperszósszal koronázva melegen tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.