Sok receptnél nincs szükség pontos mennyiségekre, készíthetjük rutinból vagy ösztönből a legtöbb levest, ragut, pörköltet vagy kencét, de a desszerteknél, kelt vagy kevert tésztánál és süteményeknél már más a helyzet: itt bizony nem árt pontosan kimérni az alapanyagokat.

A külföldi oldalakat vagy közösségi oldalakat böngészve folyamatosan jönnek szembe a pörgős és ötletes receptvideók, amikhez rögtön kedvet is kap mindenki, mert annyira egyszerűnek és ínycsiklandozónak tűnik, hogy sokszor kedvünk kerekedik azonnal elkészíteni. Csakhogy ezeknek általában teljesen mások a mértékegységei, mint az európai standard. Az átváltás pedig nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik, mert elnevezésük beszédes: cup, tablespoon, teaspoon... Vagyis csésze, evőkanál, teáskanál és társai... 

Na de milyen? Van öblösebb, kisebb és nagyobb kanál, és a csésze sem mind ugyanakkora, és ez így van az angolszász országokban is. Épp ezért létezik mércés készlet, amiben a leggyakoribb mennyiségek szerepelnek, ezekkel tényleg könnyedén kimérhetőek mérleg nélkül az adott mennyiségek.

Aki rá van kattanva a videós receptekre vagy az angolszász oldalakra, blogokra, érdemes beszereznie egy mércekészletet, hogy biztosra menjen, és ne legyenek elrontott receptek, javíthatatlan ételek.

Addig is mutatjuk, mi mennyi, hogy a hagyományos mércéinkkel is ki lehessen számolni:

  • 1 cup = 238 ml, vagyis majdnem egy 2,5 decis csésze
  • 1 pound = 453 g
  • 1 tablespoon = 15 g
  • 1 teaspoon = 5 g
  • 1 oz = 280 ml, vagyis majdnem 3 dl
  • 1 quart = 940 ml, valamivel kevesebb, mint 1 liter
  • 1 pint = 470 ml, majdnem fél liter