A füstölést valamikor réges-régen tartósításra találta fel az emberiség, de közben meg is szerettük ezt a jó kis füstös ízt, ami egyes ételekhez – halakhoz, húsokhoz, sajtokhoz olyan nagyon jól illik. Ma már többnyire az íz miatt füstölünk, hiszen vannak más tartósítási eljárásaink, és arra is rájöttünk, hogy nemcsak fával lehet füstölni.

Kísérletező kedvű szakácsok szívesen próbálkoznak mostanság a különféle fűszerekkel való füstöléssel, ami különleges aromát is kölcsönöz az ételnek, de egy frissen és házilag füstölt lazac is csábító lehet az ínyenceknek. A jó hír az, hogy otthon is könnyedén kipróbálhatjuk a füstölést, ha van egy wokunk vagy olyan tésztafőző edényünk, ami kiemelhető betéttel és fedővel rendelkezik. Nagyon jó móka, érdemes kipróbálni!

Hogyan működik?

Egy száraz wokba vagy tésztafőző edény aljába faforgácsot vagy száraz fűszereket, esetleg a kettő keverékét beleszórjuk, egy rácsra vagy gőzölő kosárba vagy a tésztafőző lukacsos betétjére rátesszük a besózott, borsozott halat, húst, de akár zöldséget. Nagyon erős lángon elkezdjük hevíteni, majd amikor füstölni kezd forgács és a fűszer, lefedjük az edényt, takarékra vesszük a tüzet, és 5–6 percig így hagyjuk, majd a tüzet elzárjuk, és még 10 percet hagyjuk füstölődni.

Az étel közvetlen hőt nem kap, így nyers marad, a sütőbe téve pár perc alatt átsüthető, de aki szereti, nyersen is fogyaszthatja. A legcélszerübb, ha a füstölt húst, halat fóliába csomagoljuk, és forró sütőben 5–6 perc alatt átpároljuk, így őrzi meg legjobban a füstös ízt.

Mivel és mit füstölhetünk?

Ha izgalmas ízeket keresünk, érdemes kipróbálni a füstölést például szárított zsályalevéllel, ami mennyeien passzol húsokhoz és halakhoz is, ahogy a szárított kakukkfű és a rozmaring is, de bátrabbak a zöld teával vagy fekete – Earl Grey – teával is kísérletezhetnek: meglepően finom, vagány és izgalmas az eredmény. 

És hogy mit füstöljünk? Adja magát a lazac, de halkedvelők harcsafilét és pisztrángot is füstölhetnek, fantasztikusan átveszi az ízeket mindkét fehér húsú hal, de emellett vékonyra szelt bélszínt, szarvashúst is füstölhetünk, a szárnyasok közül kacsa- vagy csirkemellet – e két utóbbit viszont mindenképpen süssük át sütőben, fóliába téve, akár egy-két zöldség társaságában a tökéletes ízélményért.