Írd be, mit keresel:

Nyaralás főzéssel vagy főzésmentesen?

Hivatalosan is itt a nyár, már mindenki tervezi az utazást, nyaralást. Enni majd persze a pihenés alatt is kell, de szükséges-e főzni is, vagy úgy már nem igazi a kikapcsolódás?

Cookta - 2021.06.03.
Nyaralás főzéssel vagy főzésmentesen?

Ahány nyaralás, annyiféle a válasz, amit még az is variálhat, hogy gyerekekkel, családdal utazunk vagy csak édeskettesben, belföldre vagy külföldre, netán a saját nyaralónkba, van-e valamilyen táplálékérzékenységünk… és az sem mindegy persze, milyen vastag a pénztárcánk. Illetve az is fontos, mennyire vagyunk nyitottak, kíváncsiak – gasztronómiailag.

Van az a típus – és ez nem vicc! -, aki egy horvátországi tengerparti nyaraláshoz megpakolja a csomagtartót hűtőládákkal, hazai hagymával, pirospaprikával, előkészített és lefagyasztott hússal, és az apartmanban váltakozva készíti a pörköltet nokedlivel és a rántott húst sült krumplival, és még véletlenül sem kíváncsi arra, milyen egy jó helyi pljeskavica… Őket felesleges győzködni arról, milyen izgalmas felfedezni a helyi konyha kincseit, nevezetességeit – pedig így van!

Ha külföldre megyünk, mindenképpen érdemes minél többféle specialitást kóstolni, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy naponta többször is étteremben kell étkezni. Nagyon izgalmas például felfedezni a helyi piacot, ahol piknikre való sajtokat, felvágottakat, friss kenyeret és gyümölcsöt szerezhetünk be, amit egy parkban vagy a tengerparton elfalatozhatunk, de a piacok közelében gyakran vannak kis helyi kifőzdék, bisztrók is, ahol egyszerűbb és olcsóbb, helyi fogásokat kóstolhatunk.

Még mindig külföldön járva egy-egy pékségben és büfében is körbekóstolhatjuk a helyiek kedvenceit – akár komplett étkezés gyanánt. Szinte mindenhol találunk sós és édes piteféléket, leveles vagy kelt süteményeket, ezeket akár a helyszínen, akár piknikelve majszolhatjuk el – romantikus és pénztárcabarát megoldás.

Akár külföldön, akár itthon nyaralunk, azért érdemes néhány alkalommal igazi étterembe is elmenni, ez a kényeztetés is hozzátartozik a nyaraláshoz, legyen az egy környékbeli kis bisztró, kockásterítős kisvendéglő, tipikus csárda vagy elegánsabb hely – mindegyiknek megvan a varázsa.

Ha pedig a főzést választjuk, akkor szerintünk a legjobb megoldás a szabadban a közös főzés, ami simán felfogható kikapcsolásnak, legyen az bográcsozás, grillezés vagy tárcsán sütés. Egy kis krumpli és hús könnyen átváltoztatható egy tartalmas és isteni brassóivá tárcsán sütve, bográcsban egy jó gulyás vagy pörkölt lehet belőle, de bográcsos lecsóhoz sincs szükség túl sokféle alapanyagra. A grillezésnél pedig nincs is egyszerűbb dolog: a bepácolt húsok mellett alufóliába csavart krumpli, kukorica is süthető, akár a parázsban, akár a rácson, és természetesen mindenféle zöldség is kerülhet a hús mellé!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.