Írd be, mit keresel:

Angyalbögyörő – az elfeledett vicces nevű kedvenc

Ha egy ételnek sok neve van, biztosak lehetünk abban, hogy régi népi klasszikusról van szó, amit régiónként másképp hívtak. Az angyalbögyörő népszerűségéről jól árulkodik, hogy rengeteg és a mai fül számára viccesen hangzó neve van.

Cookta - 2017.06.09.
Angyalbögyörő – az elfeledett vicces nevű kedvenc

Ha azt mondjuk, gyurkamonya, billemácsik, pucu vagy vucerli, angyalpicili, pöcsmácsik, angyalbögyörő vagy angyalbügyürű, esetleg pucuhaluska, ugyanarra az ételre gondolunk, mégpedig a krumplinudlira. Nem is egy megnevezése kissé pajzánra sikerült, de mit tehet róla szegény nudli, ha a formája hasonlít a kisfiúk egy bizonyos testrészére…  

A krumplinudli népszerűsége nem volt véletlen: igazi „szegényétel”, ami egyszerre kiadós, laktató és finom, könnyen és gyorsan összeállítható, sósan és édesen is készíthető. Ma leginkább cukros mákkal megszórva vagy pirított, édes zsemlemorzsával összeforgatva ismerjük, de régen sósan is kedvelt volt, kis olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolva, illetve egy egyszerű paprikás-hagymás pörköltalappal kicsit összesütve, férfiasabb változatban.

Főtt krumpli, liszt, só és egy kis olvasztott vaj, esetleg tojás, ennyi kell csupán a krumplis tésztához, és néhány tudnivaló, hogy tökéletesen sikerüljön. A legfontosabb trükk, hogy a főtt krumplival csak hidegen dolgozzunk, vagyis várjuk meg, hogy kihűljön, és a lehető legtöbb nedvesség elpárologjon belőle, így éppen csak annyi lisztet vesz majd fel, amennyi szükséges a megfelelő állaghoz. Ehhez a legjobb, ha még melegen összetörjük, és így hagyjuk kiterítve kihűlni, így jól el tud párologni belőle a nedvesség. Van, aki tojást is tesz bele, van, aki vajat, esetleg mindkettőt – ízlés kérdése, a lényeg az, hogy maradjon kellően puha a tészta. Nem kell keménynek lennie, mert főzés közben keményedni fog.

Objektum doboz

Angyalbögyörő fokhagymás tejföllel

Hozzávalók:

  • 4 nagy szem krumpli (kb. 75-80 dkg)
  • liszt (kb. 20-25 dkg)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, áttörjük egy burgonyatörőn, és szétterítve hagyjuk kihűlni. Hozzászórjuk a lisztet, megsózzuk, ráöntjük a 2 evőkanál olvasztott vajat, majd jól összegyúrjuk.

A tésztából rudakat sodrunk, késsel 2-3 centis darabokra vágjuk, és mindegyiket tenyérrel még egy kicsit megsodorjuk.

Sós, forrásban lévő vízbe tesszük, megvárjuk, míg feljönnek a víz tetejére, és még 1 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük, olvasztott vajjal meglocsoljuk és összeforgatjuk.

A fokhagymát meghámozzuk, a tejfölhöz reszeljük vagy fokhagymanyomón áttörjük, sózzuk, összekeverjük, majd a nudlira kanalazzuk, és így tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.