Írd be, mit keresel:

Citromos-gombás tökragu – főzelék finomabban és diétásan

A zöldségeseknél és a piacon megjelent a zsenge tök, még nagyon fiatal, kis példányok, a héjukat és magjukat is meg lehet enni. Pillanatok alatt megfő, és ragunak elkészítve könnyű, nyári egytálétel vagy remek köret is lehet.

Cookta - 2017.06.25.
Citromos-gombás tökragu – főzelék finomabban és diétásan

Majdnem főzelék, de nincs benne se rántás, se habarás, csak egy kis tejszín teszi selymessé, citrom és petrezselyem frissé és nyáriassá, és míg a tökfőzelék többnyire gyalult tökből készül, itt kockára vágva került ebbe a fogásba a zsenge tök. És hogy egy kicsit izgalmasabb legyen, egy kis pirított barna csiperke ízesíti-gazdagítja ezt a melegen és hidegen is tökéletes zöldséges ragut.

Mivel a tök és a gomba is alig tartalmaz kalóriát, diétás fogásnak is tökéletes, hiszen csak kevés tejszín kell hozzá, de egyébként joghurttal vagy kókuszkrémmel is nagyon finom, akár önmagában is fogyasztható, de aki tartalmasabb ebédre vágyik, egy kis párolt rizzsel is jó vegetáriánus fogás, de bármilyen sült vagy grillezett hús, hal mellé is tökéletes.

Citromos-gombás tökragu

Hozzávalók:

  • 25 dkg barna csiperkegomba
  • 50 dkg zsenge tök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A gombák szárvégeit levágjuk, folyó víz alatt megmossuk, majd negyedekbe vágjuk. A tököt – ha zsenge – héjával és magjaival együtt – felkockázzuk.

Egy serpenyőben vagy wokban 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, hozzáadjuk a gombát, és időnként megkeverve addig pirítjuk, míg a kiengedett leve elfő – ez kb. 5 perc. Ezután hozzáadjuk a tököt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk, majd fedő alatt 5-7 percig pároljuk, eddigre a tök is majdnem megfő. Hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. 3-4 percig forraljuk, amíg az ízek összeérnek.

Tálalhatjuk forrón, langyosan és hidegen is, önmagában vagy párolt tizzsel, bulgurral vega fogásként, vagy egy szelet sült csirkemellel, más hússal, de akár grillezett sajttal, hallal is.

Klasszikus és rendhagyó tökfőzelékek még itt >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.