Írd be, mit keresel:

Muzsdéj – a szósz, amit minden fokhagymaimádónak muszáj felfedezni

Aki járt már Erdélyben, biztosan ismeri a csípős, nagyon fokhagymás szószt, ami remekül illik mindenféle grillfogáshoz, sült halakhoz, húsokhoz, de akár sült krumpli mellé mártogatósnak is tökéletes.

Cookta - 2017.07.11.
Muzsdéj – a szósz, amit minden fokhagymaimádónak muszáj felfedezni

Román találmány a mujdei, ami annyira egyszerű és nagyszerű, hogy Erdélyben is elterjedt, és különféle fűszerezéssel tovább finomodott. Az alaprecept egy krémes, simára, szinte habosra kevert fokhagymapép, némi sóval és olajjal mozsárban összedolgozva. Brutálisan intenzív, de aki szereti a fokhagymát, annak kötelező kipróbálni. Állagra hasonlít a majonézre, de nincs benne tojás: a pépesített fokhagyma nagyon jól felveszi az olajat, és kellő türelemmel selymesre, krémesre keverhető.

Muzsdéj – alaprecept

2 fej fokhagymát meghámozunk, a gerezdeket kés fokával megroppantjuk, majd mozsárba tesszük, egy nagy csipet sót adunk hozzá, és krémesre dolgozzuk, majd 4 evőkanálnyi olajat apránként hozzáadva majonéz állagú krémmé keverjük. Lustábbak botmixerrel is dolgozhatnak.

Vizes muzsdéj

  • Az alapreceptet ízlés szerint vízzel hígítjuk, akár szószos, akár hígabbra, amivel kenegethetjük a grillen sülő húsokat, zöldségeket, de akár lángoshoz is jól használható.

Paradicsomos muzsdéj

  • Az elkészített alapreceptet néhány kanál paradicsomszósszal vagy házi ketchuppal összekeverjük – csevapcsicsához például remekül passzol.

Mustáros muzsdéj

  • Pikánsabb szószt kapunk, ha a kész szószt egy kis mustárral és citromlével gazdagítjuk.

Paprikás muzsdéj

  • A pirospaprikás változatnál az alaprecept annyiban módosul, hogy már az elején, az összeroppantott fokhagymákhoz adjuk fél teáskanál őrölt pirospaprika és 1 evőkanál forró víz keverékét. A forró víz kioldja a paprika színét-aromáit – a továbbiakban ugyanúgy készül, mint az alaprecept.

Citromos muzsdéj

  • Az alapreceptet a végén fél citrom levével ízesítjük – ez különösen halakhoz, zöldségekhez illik nagyon jól, ízlés szerint zöldfűszerekkel is gazdagíthatjuk.

Diós muzsdéj

  • Nagyon krémes, nem annyira intenzív ez a változat, itt egy maréknyi diót is krémesre törünk a mozsárban, majd a fokhagymát, a sót és az olajat hozzáadva krémesítjük, ízlé szerint pici vízzel hígítjuk.

Muzsdéj joghurttal, tejföllel, majonézzel

  • Sokak szerint szentségtörés, de szerintünk nem: akinek túl csípős, erős az alapszósz bármely változata, esetleg érzékenyebb a gyomra, az nyugodtan hígíthatja majonézzel, tejföllel vagy joghurttal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.