Sokakban gyerekkori emléket ébreszt a nagyi tejespitéje, mások egyszerűsége és krémessége miatt rajonganak érte. Az biztos, hogy mindig minden van hozzá otthon, 10 perc alatt összedobható, nem kell keleszteni, dagasztani, mégis egy csodás süti a végeredmény.

A tejespite valójában egy édes sült tejpuding, tojás, tej, cukor és liszt vagy étkezési keményítő keveréke, ami nagyon hasonlít a palacsintatésztához, csak kissé más arányokkal. Nincs más dolgunk, mint kikeverni, kivajazott pitetálba önteni, majd jön a legnehezebb szakasz: a várakozás. A sütés ugyanis elég hosszú, hiszen a folyékony masszának remegősre kell sülnie közepes hőfokon, majd kihűlés után érdemes még pár órát a hűtőbe is betenni, hogy jól lehűljön, és igazán krémes, jól szeletelhető sütit kapjunk.

Az alaprecept önmagában is nagyon finom, de nem árt neki egy kis vanília és citromhéj, de akár más fűszerekkel – kardamommal, fahéjjal, őrölt gyömbérrel – vagy akár egy kis kókuszreszelékkel ízesíthetjük, és persze érdemes feldobni valamilyen gyümölccsel is. Nagyon finom sárgabarackkal vagy cseresznyével, meggyel, de mutatós és isteni erdei gyümölcsökkel, ahogy készült az alábbi receptben is.

Mivel a különféle bogyósok meglehetősen drágák frissen, ugyanakkor nagyon érzékenyek is, nyugodtan választhatunk fagyasztott erdei gyümölcsöt: ezzel jóval barátibb áron kijövünk, és egyszerűbb is vele dolgozni, hiszen semmilyen tisztítást, előkészítést nem igényel. Figyelem! Nem kell felengedni, mehetnek fagyosan a pitébe, különben könnyen eláztatják...

Tejespite erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 40 dkg vegyes erdei gyümölcs

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra felverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, majd a keményítőt is elkeverjük benne, végül folyamatos keverés mellett a tejet is hozzáadjuk.

Az édes tejsodót kivajazott sütőtálba öntjük, belepotyogtatjuk a friss vagy fagyos gyümölcsöt, és 180 fokos sütőben 40–45 percig sütjük.

A sütőből kivéve még kicsit remegősnek tűnhet, de hűlés és hűtés közben szilárdul majd. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük néhány órára, majd szeletelve tálaljuk.