A mézédes, lédús dinnye ritkán kerül befőzésre, pedig nagyon finom zselés dzsem főzhető belőle, ami nemcsak a reggeli pirítósra isteni, de nagyon jó kísérője érettebb vagy sósabb sajtoknak is.

A görögök egyik kedvelt párosa a feta és görögdinnye, amit frissen salátának vagy kis nyársra húzva falatkának is szívesen fogyasztanak, sőt a dinnyét dzsemnek megfőzve is lelkesen használják a sós sajt kiegészítőjeként. Nemcsak az édes-sós ízek kedvelőinek érdemes elkészíteniük a dinnyelekvárt, hanem mindenkinek, aki szereti a dinnyét, mert vajas pirítósra kenve vagy joghurtba kanalazva is nagyon finom.

Szerencsére a technika ma már nagyon megkönnyíti a befőzést: nem kell órákat babrálni sem a lekvár kevergetésével, mivel van dzsemfix, ami besűríti, zselésíti a gyümölcsöt, és az üvegek sterilizálása is sokkal egyszerűbb. Míg régen hatalmas lábosokban kellett kiforralni a befőttesüvegeket, hogy semmi szennyeződés ne maradjon bennük, amitől romlásnak indulhatna a lekvár, addig ma elég a tiszta üvegeket és a tetőket elöblíteni, kicsit hagyni lecsepegni, majd a mikróba téve 800 Watton 1 percig sterilizálni, és máris készek a használatra.

Görögdinnyezselé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg felkockázott és kimagozott görögdinnye
  • 1 kg cukor
  • 2 narancs
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítés: A görögdinnyét előkészítjük, majd egy turmixgépben pürésítjük. Egy nagy lábasba öntjük, hozzáreszeljük az egyik narancs héját, belefacsarjuk mindkettőnek a levét, hozzáadjuk a cukrot is, és felforraljuk, forrástól számítva kevergetve főzzük 10 percet, majd egy merőkanálnyit kiveszünk, elkeverjük a dzsemfixszel, visszaöntjük, és még 4-5 percig főzzük.

Kigőzölt kisebb üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni, majd hidegen a talpukra állítva mehetnek a kamrapolcra.