A görögdinnye szinte sosem kerül desszertbe, legfeljebb gyümölcssalátába. Igaz, hogy önmagában is tökéletes hűsítő édesség, de ennél jóval több is rejlik benne: erre bizonyság ez a sütés nélküli csábító sajttorta.

A lédús dinnye az utóbbi években kezd kilépni abból a skatulyából, hogy csak magában, kockázva vagy szeletelve lehet fogyasztani. Megjelent limonádéban, fagyiban, levesben és salátában is, dzsemnek sem utolsó, és egy kis zselatint segítségül hívva sajttortában is megállja a helyét.

Az alábbi recept nagyon egyszerű: babapiskóta – de lehet piskótatallér is – az alapja, amire tejszínnel könnyített és citromtól friss krémsajtos réteg kerül, a teteje pedig vaníliás görögdinnyezselé. Hűsítő és nagyon finom, az egyetlen kihívás, hogy hosszan kell pihetetni, hogy a krém és a zselé is kellően megdermedjen, a piskóta pedig felpuhuljon, de az biztos, hogy megéri, nagy sikert zsebelhetünk be ezzel a nyári süteménnyel.

Görögdinnyés sajttorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg babapiskóta vagy piskótatallér

A sajtos réteghez:

  • 40 dkg krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl tejszínhab
  • 1 citrom

A dinnyés réteghez:

  • 50 dkg dinnyehús
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 lap zselatin
  • 2 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: Egy kapcsos tortaforma alját piskótatallérral vagy összetördelt babapiskótával minél szorosabban kirakjuk.

A krémsajtos réteghez a tejszínhabot habbá verjük. A krémsajtot keverőtálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, és a porcukrot is hozzáadva alaposan összekeverjük. 2-3 kanál habbal fellazítjuk, majd az összes habot beleforgatjuk, és a piskótákra öntjük, elsimítjuk, és a hűtőbe tesszük legalább 2 órára, hogy kissé megdermedjen.

A dinnyés réteghez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. A dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, majd összeturmixoljuk. Egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és felmelegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az alaposan kinyomkodott zselatint, és addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik. Hagyjuk langyosra hűlni időnként megkeverve.

Végül a dinnyés keveréket a sajttortára öntjük, meghintjük a mandulával, betesszük a hűtőbe, és legalább 3-4 órát, de jobb, ha egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

Éles késsel szeleteljük, majd tálaljuk, a tortát mindig tartsuk hidegen.