A cobbler egy nagyon gyümölcsös sütemény, és gyakorlatilag elronthatatlan: a tésztáját ugyanis csak össze kell keverni, majd a gyümölcs tetejére kanalazni. Nincs se dagasztás, se gyúrás, se nyújtás, egy evőkanál tökéletesen elég hozzá.

Nálunk még kevéssé ismert sütemény, de szerintünk nem sokáig, mert ilyen gyors és isteni süteményt muszáj felvenni a repertoárba. Ráadásul a gyümölcs és a tészta is fűszerezhető, variálható, kombinálható, így gyakorlatilag megunhatatlan. A cobbler egyébként Amerikából származik, és a hajdani holland bevándorlók szükség szülte találmánya: mivel a háztartások az első időkben igencsak szegényesek voltak, ezért kénytelenek voltak átalakítani klasszikus pitereceptjüket egy kanalas változatra.

A rusztikus, dimbes-dombos sütibe most szilva és alma került némi vaníliával és fahéjjal fűszerezve, de gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, és a fűszereket is variálhatjuk. Az alaptészta is gazdagítható darált olajos magokkal, vagy ahogy most készült, egy kis kókuszreszelékkel is.

Szilvás-almás cobbler kókuszosan

Hozzávalók:

  • 1 alma
  • 30 dkg szilva
  • diónyi vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 evőkanál kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, majd felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk és cikkekre vágjuk, tálba tesszük, megszórjuk a fahéjjal és a vaníliás cukorral, összeforgatjuk. Egy pitetálat alaposan kivajazunk, beleöntjük a gyümölcsöt, egyenletesen elrendezzük.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot és a vajat egy tálba kimérjük, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínnel elhabart tojást, és alaposan összekeverjük. A masszából kanállal halmokat pakolunk a gyümölcs tetejére úgy, hogy kb. mindenhol fedje.

180 fokos sütőbe toljuk, és 30–35 perc alatt megsütjük.

Langyosan vagy hidegen tálaljuk, porcukorral meghintve.