Írd be, mit keresel:

Holland baba, a legmókásabb és isteni finom palacsinta

Hogy miért mókás? Duplán is. Egyrészt az alakja miatt, ami bármilyen vicces formát felvehet sülés közben, másrészt a neve miatt is. Mert mitől lesz holland baba egy palacsinta?

Cookta - 2023.08.26.
Holland baba, a legmókásabb és isteni finom palacsinta

Ez a bizonyos holland baba egy amerikai palacsinta, pontosabban egy német palacsinta – csak a neve holland. Hogy mi van??? Nagy kavarodások tudnak kialakulni a gasztronómiában, ha olyan finom fogásokról van szó, mint a palacsinta. Hogy kicsit kitisztuljon a kép: a dutch baby pancake, vagyis a holland baba egy nagyon könnyed palacsinta, ami szinte teljesen megegyezik a mi palacsintareceptünkkel, csak nem egyenként, adagonként, vékony lapban sütik meg, hanem egyben, egy előre jól felforrósított fémnyelű serpenyőben, és a sütőben. A tészta a forróságtól és a gőztől felfúvódik, és nagyon könnyű palacsinta lesz a végeredmény.

A bevándorló németek kis étkezdéiben hamar népszerű lett a „deutch”, vagyis német palacsinta, de mivel ennek a szónak Amerikában sok értelme nem volt, a „dutch” – vagyis holland – szónak viszont igen, és hangzásban szinte teljesen megegyeznek, a németből így holland lett. A népszerűsége miatt nem győzték adagonként kisütni, így jött az új sütős módszer… És a baby? Erre csak tippünk van: valószínűleg kedves és csinos fiatal lányok szolgálták fel a sütőben sült palacsintát, így semmiképpen nem lehetett nemet mondani rá.

Holland baba – dutch baby pancake

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl liszt
  • 2 csomag vanílás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • friss gyümölcs, tejszín, dzsem, mogyorókrém a tálaláshoz

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy fémnyelű serpenyőbe – ami betehető a sütőbe – belekockázzuk a vajat, és betesszük a sütőbe.

A palacsintatésztához a tojásokat tálba ütjük, a tejjel habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót, hozzászitáljuk a lisztet, és habverővel simára keverjük.

A serpenyőt óvatosan kivesszük, beleöntjük a tésztát, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve meghintjük porcukorral, gyümölcsöket szórunk a közepébe, vagy lekvárt, gyümölcsragut, nutellát kanalazunk bele, csokit reszelünk rá, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.