Mindjárt vége a nyárnak, és búcsút kell mondanunk egyik kedvencünknek, a görögdinnyének. De amíg még van, érdemes kihasználni, és nemcsak magában enni a lédús és édes dinnyét, hanem egy nagyon izgalmas salátában is kipróbálni.

A görögdinnyés-fetás saláta néhány éve hódít csak nálunk, hihetetlenül jó párost ad a mézédes gyümölcs és a karakteresen sós sajt együtt már önmagában is, de néhány fűszerrel és kiegészítővel egészen új szintre emelhetjük. A leggyakrabban lilahagymával és egy kis borssal készítik, mi most több fűszert, zöldsalátát és zamatos paradicsomot is tettünk bele.

Kirobbanóan friss, igazi nyári ízkavalkád, amit a fűszerekkel összeforgatott, bepácolt feta sajt különlegesen finommá tesz. A gyakran jellegtelennek, csak sósnak tartott krémes feta - vagy használhatunk akár pénztárcabarátabb krémfehérsajtot is - a mozsárban őrölt fűszerekkel és az olívaolajjal pazar, érdemes ezt a trükköt más salátáknál is bevetni!

Dinnyés saláta fűszeres fetával

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék salátamix, rikkola vagy zsenge bébi spenót
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 2 nagy szelet görögdinnye
  • 4-5 levél menta
  • 4-5 levél bazsalikom
  • 1 citrom vagy lime leve
  • olívaolaj
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 kávéskanál rólai kömény
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • kevés csilipehely
  • maréknyi dió
  • 1 evőkanál szezámmag
  • só, bors

Elkészítés: A római köményt, a koriandert és a csilit egy mozsárban finomra törjük. A fetát felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, finoman átforgatjuk, félretesszük.

A zöldsalátát, tálba tesszük, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot és a kimagozott, felkockázott dinnyét, hozzátépkedjük a mentát és a bazsalikomot, sózzuk, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, összeforgatjuk, majd a fűszeres fetát, a diót és a szezámmagot a tetejére szórva tálaljuk.

Előételnek pirított pitával vagy kenyérrel tálalhatjuk, de grillezett húsok köretének is remek.