Bár már itt az ősz, még élvezhetjük a napérlelte szabadföldi paradicsomokat. Azonban ha jönnek az első csípős éjszakák, megjelennek a piacon a zöld paradicsomok. Van, aki savanyúságnak teszi el, van, aki bundázva kisüti, szerintünk a legfinomabb fűszeres dzsemnek vagy chutney-nak.

Akinek a kertjében roskadoznak a paradicsomtövek, már most kipróbálhatja ezt az isteni finomságot, de már a piacokon is megjelentek a savanyúságnak szánt éretlen, zöld paradicsomok - ez is mutatja, hogy lassan végefelé jár a paradicsomszezon. Az ecetes savanyúságnak eltett zöld paradicsom is különlegességnek számít, hát még a népszerű könyvből és filmből ismert sült zöld paradicsom... A fűszeres dzsemet viszont mindenképpen érdemes kipróbálni, vajjal megkent kalácson vagy pirítóson is nagyon finom, de különféle érlelt sajtokhoz - különösen kéksajtokhoz, kecskesajtokhoz -, vagy pástétomokhoz kenyérrel vagy kétszersülttel maga a mennyország.

Nagyon egyszerű és kiadós, fűszerekkel elvarázsolt finomság, arra vigyázzunk csak, hogy viszonylag rövid ideig főzzük, mert idővel egyre sötétebb lesz, elveszti élénk, szép zöld színét. A különleges fűszeres dzsem vagy chutney szépen felcímkézve akár gasztroajándéknak is tökéletes - kevesen készítenek és még kevesebbeket lepnek meg ilyen ínyenc házi finomsággal.

Dzsem vagy chutney zöld paradicsomból

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 50 dkg cukor
  • 3 citrom
  • diónyi gyömbér
  • 2 csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kivágjuk, majd felkockázzuk. Meglocsoljuk a citomok levével, megszórjuk a cukor felével úgy, hogy mindenhol elfedje, és félretesszük 1 órára, hogy a paradicsom kis levet engedjen.

Közben 5 dl vizet felforralunk, beledogbjuk a fűszereket - a vaníliarudat félbevágva, magjait kikaparva, de a hüvelyt is a vízhez adva, a gyömbért lereszelve -, és a cukrot is hozzáadva takarékon, gyöngyözve fözzük 25 percig, majd leszűrjük.

A fűszeres szirupot egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a lecukrozott paradicsomot, átkeverjük, és lefedve fél órát főzzük takarékon, majd botmixerrel pépesítjük. A dzsemfixet is hozzákeverjük, és kevergetve még 6-8 percet főzzük, majd sterilizált üvegekbe merjük, tetővel lezárjuk, fejükre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni. 

Ezután mehetnek a kamrapolcra - vagy felcímkézve akár gasztroajándéknak is tökéletes.