Isteni finomság az oliebollen, ami szó szerint olajlabdát jelent, de valójában nem olajos, csak olajban sül. Falatnyi kelt tésztás labdacsok, amelyeket leggyakrabban almával és mazsolával gazdagítanak.

A hollandok egyik kedvenc csemegéje az oliebollen, amit az ősz kezdetétől tél végéig készítenek, az utcán is sokfelé kapható kis papírtölcsérben, illata betölti a hűvösebb napok levegőjét, édes, almás, narancsos – mennyei. A lényege, hogy kanállal szaggatják a kisebb, falatnyi fánkokat, így a közepük is tökéletesen átsül, mire kívül aranybarnára pirul.

Objektum doboz

Objektum doboz

Sokkal egyszerűbb, mint a mi fánkunk, a tészta sokkal lágyabb, ezért nem is szívja magába az olajat, viszont lágysága okán csak kanállal formázható, esetleg egy kisebb fagyikanállal. Kipróbálható körtével is, illetve aki nem szereti a mazsolát, kiválthatja aprított aszalt áfonyával, de a reszelt narancshéjat nem érdemes elhagyni a tésztából, mert felséges illatot és ízt ad neki.

Oliebollen almával és mazsolával

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 1 alma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 teáskanál kandírozott narancshéj
  • olaj a sütéshez
  • porcukor vagy fahéjas cukor a tálaláshoz

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, és 10 percig hagyjuk pihenni. 

Közben meghámozzuk az almát, kivágjuk a magházát, a húsát apróra kockázzuk. A narancsot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük.

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáaöntjük az élesztős-cukros tejet, hozzáadjuk a felütött és villával felvert tojást, egy csipet sót, és kézi habverővel összedolgozzuk. Hozzáadjuk az almát, a reszelt narancshéjat, a mazsolát és a kandírozott narancshéjat, összekeverjük, majd konyharuhával letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Egy serpenyőben 2,5-3 centi olajat felforrósítunk, 2 evőkanalat belemártunk, majd a tésztamasszából a kanállal egy jó diónyi darabot kiveszünk, a két kanállal nagyjából megformázzuk, és az olajba tesszük. Amikor kezd szépen pirulni, a golyókat megforgatjuk, és pár perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Porcukorral meghintve még melegen tálaljuk.