Vége a meleg, napfényes, hosszú napoknak, előkerülnek a meleg pullóverek, kabátok, sőt az esernyők is, a napok egyre kurtábbak lesznek, így érkezik meg az október. És ahogy szürkül és hűl az idő, úgy telik meg a piac csupa színnel, olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek magukba szívták az egész nyár melegét. Nézzünk körbe, milyen ajándékokat tartogat nekünk az őszi szezon!

Ha szomorkás is az ősz, nézzük az előnyeit, és ne engedjünk a komorságnak: ilyenkor már jólesik bekuckózni, valami melengetőt és színeset főzni, élvezni, ahogy a sütő melegen duruzsol, és a fűszerek illata betölti a lakást. A szezon csupa izgalmas és egészséges zöldséget és gyümölcsöt kínál, és bár van közöttük több olyan, ami egész évben kapható, most a legfinomabb. Érdemes termelői piacra menni, és ott kutakodni, mert szerencsére egyre többen próbálnak ki különlegesebb fajtákat - vagy térnek vissza régi fajtákhoz -, sőt olyan különlegességekbe is belefuthatunk, mint az erdei gomba.

Erdei gombák

Ha a nyár a nagy szárazság miatt nem is kedvezett az erdei gombáknak, az esős őszben még csomó gombaféle megterem. Találhatunk vargánya- és tinórúféléket, őzláb- és galambgombát, többféle csiperkét, sőt isteni rókagombát is a kínálatban. Ezek a gombák mondjuk nem olcsóak, de nagyon ízesek, így akár termesztett csiperkével is kombinálhatjuk, hogy kiadósabb legyen.

A fügétől a birsig

A mézédes füge a hónap első felében még biztosan megtalálható, utána már az aszalt fügével kell beérnünk, ami szintén finom, de egészen más kategória, mint a lédús, csorgó, puha, friss gyümölcs... Érdemes kipróbálni sajttal és sonkával sütve - videós recept ITT -, mennyei! Aztán kihagyhatatlan a szőlő, amiből szezonban csak a hazait szabad választani - sok fajtája kapható, nagyon aromás és olyan édes, mint egy csábítás. A szilva is most a legédesebb, koncentrálódik benne a nyári napfény, ha magvaváló fajtát választunk, az süteménybe - pitébe, piskótába - sütve is remek, hogy a szilvás gombócról ne is beszéljünk...

A zamatosra és puhára érett körték és harsányan roppanós almák kavalkádja is kihagyhatatlan ősszel, szerencsére nemcsak gyümölcsként, de palacsintába, sütibe, sőt sós ételekbe is belecsempészhetjük őket, ahogy a hamarosan feltűnő gesztenyét és birsalmát is. Hogy milyen illatok töltik meg a konyhát, amikor ezeke sütjük-főzzük, az önmagáért beszél!

Őszi zöldségek

Tökéletesre értek a gyökérzöldségek, amelyek majd egész télen elkísérnek, mert szerencsére jól eltarthatóak hűvös helyen, de most még frissen, teljes ízükben kerülnek a piacokra: a csicsóka, zeller, cékla, paszternák és répafélék most lédúsak, salátának, nyersen is kiváló mind, felkészíthetjük vitaminjaikkal a szervezetünket a tél előtt, és most van a hazai földben is kiválóan megtermő édesburgonya szürete is, így most jó áron hozzájuthatunk ehhez a szuperfinom "új" zöldséghez is.

Már megjelent a piacokon a sütőtök és a kelbimbó is, a káposztaféléknek is most van az igazi szezonja, de szerencsére ezek - jól tárolva - sokáig frissen tarthatóak, és a következő hónapkra is kellő egészséget és izgalmas konyhai alapanyagot biztosítanak.