A csirkemell a színhúsok közül a legsoványabb, de ledarálva ritkán használjuk, pedig jól fűszerezve istenien finom és puha, szaftos húspogácsa süthető belőle. Tehető természetesen buciba, klasszikus hamburgerként, de alakbarátabb változatban nagyon jól passzolnak hozzá a tepsiben sült zöldségek.
Vannak, akik szerint bár egészséges, a csirkemell és a sült zöldség is unalmas. Ezt most azonnal cáfolnánk is egy őrülten finom kombóval, ami bő fél óra alatt elkészül, csupa zöldség és sovány fehérje, ízekben, illatokban, színekben gazdag, és akár a hétvégi asztalon is megállja a helyét.

Zöldségként most sütőtök és kelbimbó került a tepsibe, egy kis balzsamecettel, mézzel és olívaolajjal összeforgatva, amitől kellemesen karamellizálódnak-pirulnak, koncentrált ízük, valamint a sütőtök krémessége és a kelbimbó roppanóssága nagyon kellemessé teszi a ne szokványos zöldségpárost, nem mellesleg nagyon jól passzolnak a szaftos kakukkfüves csirkepogácsához.
Csirkeburger sült zöldségekkel
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 zsemle
- 1 kisebb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál mustár
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- olívaolaj
- só, bors
A sült zöldséghez:
- 50 dkg sütőtök
- 30 dkg kelbimbó
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A kelbimbót megtisztítjuk, ha nagyok, félbevágjuk, és a sütőtökhöz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, mézzel és balzsamecettel, és alaposan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük, egyszer-kétszer átforgatva.
Közben csirkeburgerhez a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon aranyszínűre dinszteljük, majd félretesszük. A zsemlét felkockázzuk, késes robotgéppel morzsásra mixeljük, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a tojást, a mustárt, a szódabikarbónát, 2 evőkanál olívaolajat és a dinsztelt hagymákat, és krémesre mixeljük, majd egy keverőtálba tesszük.
A csirkemellfilét felkockázzuk, és a robotgépben pépesítjük, majd a zsemlés keverékhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk. Féltenyérnyi húspogácsákat formázunk belőle, lelapítjuk, hogy könnyebben átsüljön, és forró serpenyőben, kevés olívaolajon mindkét oldalon 6-7 percig sütjük.
A csirkefasírtot a sült zöldségekkel tálaljuk.
