Írd be, mit keresel:

Sütőtökös pite zabpehellyel, egészségesebben

Az ősz meghozta egyik nagy kedvencünket, a sütőtököt, aminek napsárga melegsége még a komorabb, szelesebb, szürkébb napokba is színt és fényt hoz. És kiemelkedő jó tulajdonsága ennek a sokoldalú zöldségnek, hogy nemcsak sósan, de édesen is készíthetjük. Most egy fűszeres, sült pitetortát hoztunk, ami ráadásul egészségesebb, mint a klasszikus sült piték.

Cookta - 2023.10.03.
Sütőtökös pite zabpehellyel, egészségesebben

Glutén- és laktózmentesen is készíthető, cukormentes, sőt vegán is lehet a méz elhagyásával, mégis finom, tökéletes állagú ez a pitetorta. Zabpehely és kókuszzsír a tészta alapja, amit nem kell gyúrni és nyújtani, elég egyszerűen csak egy késes robotgépben jó alaposan összedolgozni.

Ugyanígy a töltelék összeállítása is gyerekjáték, a sült tökhúst némi kókusztejjel- és vajjal érdemes krémesíteni, majd fűszerezni, és mehet is a „tésztára”. Fűszerként most vanília és fahéj került bele, de mehet bele kardamom, szerecsendió, sőt akár mézeskalácsos fűszerkeverék is, a teteje megszórható darabolt dióval vagy mogyoróval, hogy még egy kis ropogósságot csempésszünk a desszertbe. Ez itt most elmaradt, de így is isteni finom lett!

Sütőtökös pite egészségesen

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 15 dkg zabpehely
  • 10 evőkanál víz
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 4 evőkanál méz vagy juharszirup

A töltelékhez:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 4 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 1/2 dl kókusztej
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés: A tésztához a zabpelyhet egy késes robotgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a vizet, a kókuszzsírt, a vanília-kivonatot, a mézet vagy juharszirupot, és összemixeljük. A morzsálódós tésztát egy sütőpapírral bélelt piteformába nyomkodjuk egyenletesen, úgy, hogy pereme is legyen, félretesszük.

A töltelékhez a sütőtököt hosszában 4 cikkre vágjuk, sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőbe téve 40–45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy kanállal kiemeljük a magjait, majd kikaparjuk a húsát, egy keverőtálba tesszük, összetörjük. Még melegen hozzáadjuk a kókuszzsírt, a finomra őrölt zabpelyhet, a cukrot, a kókusztejet, a fahéjat és a vanília-kivonatot. Alaposan összekeverjük, majd a zabpelyhes alapra öntjük, elsimítjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy a töltelék kicsit összeálljon, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.