Írd be, mit keresel:

Tüzes tészta percek alatt – ez az arrabbiata

Az olasz konyha nem annyira barátja a csípős ízeknek, egyik legnépszerűbb tésztaételük mégis igencsak tüzes, ez a római gyökerekkel bíró arrabbiata, amit leggyakrabban pennével készítenek. Életmentő gyors és isteni fogás mindenkinek, aki szereti a csípőset.

Cookta - 2023.10.11.
Tüzes tészta percek alatt – ez az arrabbiata

Az arrabbiata szó szerint mérgeset jelent, ezt az elnevezést pedig a benne lévő csili égetően csípős ízének köszönheti. Ízlés szerint lehet persze adagolni bele az „erőt”, nem az a cél, hogy ehetetlenül csípjen, de valószínűleg ennek az egyszerűségében tökéletes és villámgyors fogásnak valószínűleg csak a tüzes ízek kedvelői állnak neki. A csilivel forrósított szósz pedig belülről is kellemesen melegít, felpörgeti az anyagcserét és feltüzeli a vért, így hűvösebb napokon direkt érdemes ezt készíteni.

Bár az alapreceptben csak paradicsom, csili és fokhagyma van, érdemes gazdagítani egy kis finomra vágott hagymával, ezt egy parányi cukorral karamellizálni, mert ettől testesebb, sűrűbb és ízesebb is lesz a szósz, valamint egy kis füstös ízt is adhatunk neki pár szelet baconnel. Vannak, akik parmezánt sem használnak hozzá, de szerintünk attól lesz igazán krémes és szaftos, és egy kis zöldfűszer, például bazsalikom vagy friss petrezselyem sem tudja elrontani.

Penne all’arrabbiata

Hozzávalók:

  • 40 dkg penne tészta
  • 4 szelet bacon
  • 1 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 csilipaprika (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 40 dkg érett paradicsom vagy konzerv, darabolt
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 teáskanál szárított bazsalikom vagy 1 marék friss felaprítva
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, beledobjuk a tésztát, a csomagon feltüntetett időnél 1 perccel kevesebb ideig főzzük.

Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A csilit vékonyan felkarikázzuk, a bacont apróra vágjuk.

Egy serpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a bacont, kicsit megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, 2-3 percig kevergetve pároljuk, meghintjük a cukorral és hozzáadjuk a csilit, átforgatjuk, majd a paradicsompürét is hozzáadva kicsit pirítjuk, majd a felkockázott friss vagy konzervparadicsomot is beletesszük, sózzuk, borsozzuk, és 4-5 percig pároljuk.

Közben a tésztát leszűrjük, a szószhoz adjuk a bazsalikommal, a parmezánnal és 2 evőkanál olívaolajjal együtt, alaposan összeforgatjuk.

Azonnal tálaljuk, frissen őrölt borssal és extra parmezánnal meghintve, ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.