A törököknél revani, a görögöknél ravani néven ismert a mézes-fűszeres sziruppal átitatott grízes piskóta. Mennyei finom, bár a mi ízlésünkhöz talán túl édes, így most csökkentett cukormennyiséggel készült.

A grízzel és vajjal gazdagított piskóta nagy kedvenc a kelet-mediterrán vidékeken, nem véletlenül, hiszen a süti textúrája nagyon omlós és gazdag, pedig valójában nagyon egyszerű. Népszerűsége okán sok váltiozata létezik, a tésztát gazdagítják olykor kókusszal, a szirup, amivel meglocsolják, lehet citromos vagy narancsos, és variálhatóak benne a fűszerek is. Míg a törökök joghurtosan, könnyebben készítik, addig a hedonista görögök nem kevés vajat használnak hozzá, amitől tényleg nagyon puha és gazdag lesz.

A süti egyetlen titka, hogy a kisült, még forró tésztát kell meglocsolni a sziruppal, mégpedig fokozatosan és egyenletesen rákanalazva, így nem ázik el sehol, hanem szépen beszívja a meleg tészta a fűszeres-mézes szirupot, eloszlik benne, fellazítja, és nem száll le az aljára.

Ravani - grízes-mézes sütemény

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A sziruphoz:

  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2 szem kardamom
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, és elektromos habverővel nagyon habosra és krémesre verjük, legalább 5-6 percig, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig keverjük, míg teljesen felveszi a hab a vajat.

Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a grízt, hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, a tojásos keverékhez adjuk, és egy spatulával összeforgatjuk. Kivajazott 25x30 centis tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 40 perc alatt megsütjük.

Közben a sziruphoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a citrom vékonyan levágott héját, a kardamomokat és a fahéjat, 5 percig gyöngyözve főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a citrom kifacsart levét, és hagyjuk langyosra hűlni.

A szirupból eltávolítjuk a citromhéjat, a kardamomot és a fahéjrudat, és a még forró grízes süteményre locsoljuk egyenletesen. Néhány helyen megböködhetjük hegyes késsel, hogy könnyebben fel tudja inni a szirupot a tészta. 

Hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk ízlés szerint egy kis kókusszal és finomra vágott pisztáciával vagy mandulával.