Írd be, mit keresel:

Narancsos forró csoki – a tökéletes kényeztető ital

Ahogy közeledünk az év vége felé, egyre sötétebbek és undokabbak, hűvösek és zordak a napok, ilyenkor pedig a legjobb bekuckózni, és egy jó forró, fűszeres itallal kényeztetni magunkat és szeretteinket, lélekben vagy ténylegesen is készülni a karácsonyra, közösen matatni valamilyen DIY apró ajándékon, vagy egyszerűen csak lenni, beszélgetni. Ha valami igazán selymes italt kortyolnátok hozzá, íme egy narancsos és nagyon csokis forró finomság...

Cookta - 2023.11.21.
Narancsos forró csoki – a tökéletes kényeztető ital

A forró csoki nem kakaó, akkor igazán jó, ha krémes és illatos, tulajdonképpen nem is egy egyszerű ital, hanem már-már desszert. Ehhez alap a jó minőségű étcsoki, minél magasabb kakaótartalommal, ami persze nem azt jelenti, hogy a legfinomabb belga vagy svájci csokit kellene választanunk hozzá, a legegyszerűbb ízesítetlen is tökéletes – úgyis megbolondítjuk fűszerekkel, selymesítjük tejjel, tejszínnel.

A csokihoz szerencsére rengeteg fűszer passzol, így ennek a forró italnak is tengernyi ízvilágot kölcsönözhetünk. Vanília, fahéj, gyömbér, kardamom, csili, szegfűszeg, csillagánizs, szegfűbors, rózsabors mind-mind illik hozzá, felturbózhatjuk akár egy kis mogyorókrémmel is, vagy épp naranccsal, mint az alábbi receptben, kicsit karácsonyi, ünnepi ízvilággal.

Nagy adag, nagyon csokis és intenzív ízű, mikróban készül a legegyszerűbb és leggyorsabb módon, de természetesen tűzhelyen is elkészíthető. Isteni illatú és aromájú, nagyon selymes, mert némi tejszín is került bele… Kényeztetés felsőfokon. 😉

Narancsos forró csoki

Hozzávalók 5–6 adaghoz:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 narancs
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítés: A csokoládét felaprítjuk vagy összetördeljük, és egy mikrózható keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a mézet, a tejet és a tejszínt.

A narancsot alaposan megmossuk, félbevágjuk, a húsába szúrjuk a szegfűszegeket, a fahéjrudat és a hasábokra vágott gyömbért. Frissen tartó fóliával lefedjük, és 800 watton 4-5 percet melegítjük. Óvatosan kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, a narancsokat kiemeljük egy kanállal vagy konyhai csipesszel, és a tejes-csokis keveréket kézi habverővel simára keverjük.

Bögrékbe vagy poharakba öntjük, ízlés szerint narancsszeletekkel vagy tejszínhabbal kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.