Írd be, mit keresel:

Krémes tejberizs – sós karamellel és sült almával

A tejberizs megunhatatlan klasszikus, ami számtalan módon variálható. Gyerekkorunkban többnyire simán kakaóval vagy fahéjas porcukorral ettük, a menzán néha szörpöt locsoltak rá, nem volt túl izgalmas, mégis szerettük. Rengeteg lehetőség van benne, és érdemes is variálni: most sós karamellszósszal és serpenyős sült almával készült.

Cookta - 2023.11.22.
Krémes tejberizs – sós karamellel és sült almával

Az igazán krémes tejberizshez időre, sok tejre és gömbölyű rizsre van szükség, valamint lassú tűzre és egy kis figyelemre, hogy időnként megkevergessük. De nem kell folyamatosan mellette állni, így párhozamosan készíthetünk hozzá valami kis kiegészítőt, amitől igazán kényeztető finomsággá változik.

A selymes sós karamellszósz és a serpenyős sült alma bőven belefér, isteni illatot varázsolnak és nagyon jól passzolnak a tejberizshez. Alma helyett körtét vagy ananászt is süthetünk, a lényeg, hogy kevés vajon, vaníliás cukorral pároljuk-süssük a gyümölcsöket. Pohárba rétegezve előre elkészíthető, mutatós és nagyon finom, langyosan és hidegen is – ki hogyan szereti.

Krémes tejberizs sült almával és sós karamellel

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj

A karamellhez:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • csipet só

A sült almához:

  • 2-3 alma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A rizst szűrőbe tesszük, és langyos folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot. Felforraljuk, majd takarékra vesszük, és időnként megkeverve 20–25 perc alatt egészen puhára főzzük. Ha szükséges, még néhány percet főzzük, amíg felszívja a tejet, és pudingosan krémes lesz.

Közben az almákat négybe vágjuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, az almacikkeket rátesszük, és gyenge tűzön párolni kezdjük, menet közben megszórjuk a vaníliás cukorral, ha szép aranyszínűre karamellizálódtak, akkor levesszük a tűzről.

A karamellszószhoz a cukrot egy lábasban folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, hagyjuk, hogy szép, barnás színe legyen, majd hozzáadjuk a vajat, kevergetve felolvasztjuk, majd a tejszínnel felöntjük, simára keverjük, egy nagyobb csipet sóval ízesítjük.

Kelyhekbe, poharakba vagy tálkákba rétegezzük: alulra 2-3 kanál karamellszósz kerül, rá a tejberizs, a tetejére pedig a vaníliás sült alma és még egy kevés karamell. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.