Elegáns, ünnepi és csuda finom ez a kuglóf - a belseje mandarinpürét és mandulát rejt, amitől olyan illatos és puha, hogy lehetetlen neki ellenállni. Egyáltalán nem bonyolult, és biztos sikert érhetünk el vele, no és nagy előnye az is, hogy mutatósan dekorálható.

A téli hangulatát nemcsak a fehér csoki havas jellege adja, hanem a mandarin, a gránátalma, a mandula és a pekándió, no meg az ünnepi kuglóf- vagy koszorúforma, ami most nemcsak a látványosságot szolgálja, hanem azt is, hogy kellőképpen át tudjon sülni a tészta a lukas közepű formában, a teteje ne száradjon ki, mire belül átsül. A tészta könnyűségének a titka, hogy a tojásokat nagyon habosra, krémesre fel kell verni, és csak óvatosan beleforgatni a többi alapanyagot.

A dekorációt illetően természetesen szabadon variálható - pekándió helyett megszórhatjuk szeletelt vagy durvára vágott mandulával is, a fehér csoki helyett használhatunk vaníliás cukormázat, de a gránátalmát azért ne hagyjuk el: olyan gyönyörű, és tökéletesen kiegészíti a puha és illatos sütit, ahogy a friss magok roppannak a fogunk alatt...

Gránátalmás-mandarinos ünnepi kuglóf

Hozzávalók:

  • 3 mandarin
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • vaj és liszt a formához

Valamint:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2-3 evőkanál tejszín
  • 1 friss gránátalma
  • 10 dkg pekándió vagy mandula

Elkészítés: A mandarinokat alaposan megmossuk, majd egy kis lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és takarékon 1 órát főzzük, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd félbevágjuk, és a magjait eltávolítjuk, és késes robotgéppel pürévé mixeljük.

A tojásokat keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel 6-7 perc alatt jó fehérre és habosra verjük. Ezutál spatulával beleforgatjuk a darált mandulát, a sütőporral elkevert lisztet és a mandarinpürét, amíg teljesen homogén tésztamasszát kapunk. Kikent, lisztezett kuglóf- vagy koszorúformába öntjük, elsimítjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, teljesen átsült-e. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd óvatosan rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

A tetejére fehér csokoládét tálba tördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tejszínnel simára keverjük, és a kihűlt kuglóf tetejére csorgatjuk. Megszórjuk a gránátalmamagokkal és ízlés szerint pekándióval vagy mandulával.