Szerencsére kezd újra divatba jönni a csicsóka, ez a szuperegészséges téli gyökérzöldség, egyre több zöldséges és szupermarket kínálatában is megjelent a piacok után. Finom, kiadós és alakbarát, még csipsz is készülhet belőle, mégpedig a sütőben sütve.

A csicsókát régen a szegények krumplijának nevezték, mert igénytelen és szapora növény, minden törődés nélkül megterem. Hasonlít a krumplihoz formában és ízben, de nem rokonok: a csicsóka 2 méter magasra is megnő, a napraforgóhoz hasonló sárga virágja van, és ősz végére fejlődnek ki a gumói. Jó tudni, hogy nyersen, főzve vagy sütve is ehető, édeskés, és szinte bármihez használhatjuk, amihez amúgy krumplit használnánk, megéri, mert nagyon egészséges.

Rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz, van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink, valamint sok C-vitamin, B1-, B2-vitamin, emellett a krumplihoz képest hatszoros a rosttartalma, így gyorsabban eltelít, ráadásul csökkenti az édesség utáni vágyat is, nem mellesleg pedig nem árt tudni, hogy a benne lévő szénhidrát egy bizonyos inulin, ami édes ízt és kellő energiát biztosít a szervezetnek, nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Most ropogós csipsz készült belőle, egészen minimális olajjal, sütőben sütve, nagyon kellemes téli ropogtatnivaló kuckózós estékre, filmnézéshez vagy baráti beszélgetésekhez, önmagában vagy akár egy könnyű, joghurtos mártogatóssal.

Csicsókacsipsz

Hozzávalók:

  • 50 dkg csicsóka
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: A csicsókát vízbe áztatjuk, és dörzsis szivaccsal alaposan megsikáljuk, majd uborkagyaluval vékony szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, összeforgatjuk, majd sütőpapírral fedett sütőlapra rakosgatjuk úgy, hogy ne fedjék egymást.

200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük, a sütőből kivéve meghintjük ízlés szerint sóval. Fűszeres joghurttal tálalhatjuk, de magában is finom.