A karácsonyi sütemények egyik legfinomabbika a drezdai kalács vagy stollen, ami vajjal gazdagított kelt tésztából sok aszalt gyümölccsel és olykor marcipánnal töltve készül. Sokáig eláll, nagyon illatos, adventi reggelinek, uzsonnának, de akár még ajándéknak is tökéletes.

Német vidéken elképzelhetetlen a karácsony a pólyába bugyolált Kisjézust formázó, porcukorral gazdagon bevont kelt kalács nélkül. Narancsos, rumos, marcipános, és bár a tésztája nem túl édes, a belegyúrt mazsola vagy aszalt gyümölcsök, no meg a hófehér porcukros burok megédesítik.

Fontos, hogy a tésztát kétszer is kelesszük, mégpedig hosszan, mert a gyümölcsöktől és a marcipántól, no meg a beledolgozott vajtól nehezen kel, emelkedik meg a tészta. Emellett stollenből nem érdemes nagyot sütni, készítsünk inkább 2 kisebb kalácsot, hogy kellően átsüljön a közepe is, anélkül hogy kívül megégne. A legvégén pedig érdemes egy kis rummal és olvasztott vajjal átkenni, mert így a tészta is illatosabb lesz, és a porcukor is jól rá tud tapadni.

Marcipános stollen

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg lágy vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 20 dkg mazsola – vagy más aszalt, aprított gyümölcs
  • 1 dl rum
  • 20 dkg marcipán
  • csipet só

Valamint:

  • 3 dkg vaj
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés: A mazsolát megmossuk, egy tálkába tesszük, hozzáreszeljük a narancs héját, majd meglocsoljuk a rummal, félretesszük.

A langyos tejhez adjuk a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, 10 percet állni hagyjuk. Közben a lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk az élesztős keveréket és a lágy vajat, és elektromos robotgép dagasztókarjával sima tésztává kidolgozzuk. 

A mazsolát leszűrjük, a rumot félretesszük, a mazsolát a tésztához adjuk, és kézzel belegyúrjuk, hogy nagyjából mindenhova egyformán jusson, majd gombóccá formázzuk, tálba tesszük, és konyharuhával lefedve 1 órát kelesztjük langyos helyen.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, kettéosztjuk, és vastagabb téglalappá nyújtjuk, a sodrófával a közepére hosszanti irányban egy mélyedést nyomunk. A marcipánt kettéosztjuk, rúddá sodorjuk, a mélyedésbe tesszük, a tésztát összehajtjuk, finoman lenyomjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire átemeljük. Konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük.

170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 40-45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve ecsettel megkenjük a félretett rummal. Ezután 3 dkg vajat megolvasztunk, és ezzel is átkenjük a kalácsokat, majd megszórjuk gazdagon porcukorral.