Írd be, mit keresel:

Egészben sült kacsa omlósan, ropogós bőrrel, narancsos mártással

Az ünnepi asztalon nagyon jól mutat az egészben sült kacsa szép piros, ropogós bőrrel, omlós, szaftos hússal. Nagy előnye, hogy kisebb, mint a bébipulyka, és nem is szárad ki, ha a megfelelő módon sütjük - már csak arra kell figyelni, hogy ne legyen túl zsíros, ehhez viszont csak egy kis praktikára van szükség.

Cookta - 2023.12.23.
Egészben sült kacsa omlósan, ropogós bőrrel, narancsos mártással

A tökéletes kacsasült titka, hogy viszonylag alacsony hőfokon és lassan sütjük, mégpedig sütőrácson, így a kiolvadó zsiradék lefolyik, és nem ebben tocsog a sülő kacsa. Amikor már a zsír nagy része kiolvadt, kiöntjük a tepsiből, és egy kis borral, hagymával és almával sütjük készre a kacsát.

Ha igazán finomat szeretnénk, készíthetünk hozzá egy pikáns narancsos mártást is, ami nagyon jól passzol a kacsahús mellé – egyszerre édes, sós és savanykás, még ellenállhatatlanabbá teszi ezt az igazán ünnepi fogást.

Almával sült kacsa narancsos mártással

Hozzávalók:

  • 1 egész, megtisztított, konyhakész kacsa – kb. 2,2-2,5 kilós
  • 4 alma
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors

A mártáshoz:

  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1/2 dl vörösborecet
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl narancslé
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 leveskocka
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés: A kacsát alaposan megtisztítjuk, az esetleges toklászokat csipesszel eltávolítjuk, majd folyó víz alatt alaposan leöblítjük. Konyhai papírtörlővel kívül-belül leszárítjuk, majd sóval és borssal alaposan bedötzsöljük kívül és belül is. Tepsibe sütőrácsra tesszük  a mellével felfelé, és 160 fokos sütőbe toljuk, 1 órát sütjük, majd megfordítjuk, és így újabb 45 percet sütjük.

Közben a hagymát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk, az almát megmossuk. A kacsát kivesszük a sütőből, a sütőráccsal együtt kivesszük, a tepsiből a zsiradékot eltávolítjuk. A kacsát visszatesszük a mellével fölfelé, körberakjuk az almával és a cikkekre vágott hagymával, meglocsoljuk a vörösborral, és még 35-45 percre visszatoljuk a sütőbe.

Közben a mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, 1 evőkanál olvasztott vajon elkezdjük karamellizálni. Hozzáadjuk a cukrot, amikor felolvadt, és pirulni kezd, akkor a vörösborecettel felöntjük, először kicsit megdermed, de kevergetve újra visszaolvad. Ekkor felöntjük a naracslével, hozzáadjuk a kakukkfüvet, belemorzsoljuk a leveskockát, sózzuk és borsozzuk, és 10 percet kevergetve főzzük. Ekkor átszűrjük, majd a kevés vízzel elkevert keményítőt is hozzáadjuk, 2-3 percet főzzük még sűrűsödésig, majd a tűzről levéve a maradék 1 evőkanál vajat is hozzáadjuk, hogy szép fényes legyen.

A pirosra sült kacsát az almákkal és a narancsos mártással tálaljuk, köretnek párolt rizst vagy vajas krumplipürét kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.