Azt mindenki tudja, hogy egy cukorbeteg vagy egy inzulinrezisztens számára miért nem ajánlott a cukor fogyasztása. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egyre több kutatás igazolja azt a feltevést, miszerint a cukor még a makkegészséges és hibátlanul funkcionáló szervezet számára is káros – és nem csak azért, mert a magas kalóriatartalmánál fogva hizlal...

Megtalálható a reggeli corn flakesben, a sült krumpli mellé nyomott ketchupban, az édes-savanyú szószos csirkében, de még a salátához felszolgált öntetben is. Mi az?

Bizony, a cukor. Hihetetlen, de szinte lehetetlen teljes mértékig száműzni a cukrot az étrendünkből, mivel a feldolgozott élelmiszerek 99%-ánál szerepel az összetevők listáján – azaz olyan ételekben is megtalálható, amikről nem is gondolnátok... Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak az fogyaszt több cukrot a kelleténél, aki gyakran nassol édességeket, hanem szinte mindenki. 

A baj ott kezdődik, hogy amíg a kilencvenes években a zsírt emlegették az egészség első számú ellenségeként, addig mára kiderült, hogy valójában a cukor tehető felelőssé a legtöbb egészségügyi problémáért. Kutatások igazolják, hogy a cukor nemcsak elhízáshoz vezet, de számtalan más szövődményt is okozhat. Egyes kutatók például odáig merészkedtek, hogy méregnek nyilvánítsák a cukrot.

A boltokban tehát nem a zsírszegény termékeket érdemes levadászni, hanem azokat, amikben a lehető legkevesebb a cukor – igen, még akkor is, ha sem inzulinrezisztensek, sem cukorbetegek nem vagytok. Ennek a döntésnek ugyanis számtalan pozitív hozadéka lehet, például...

A cukormentesebb táplálkozás jótékony hatásairól itt olvashattok >>