Írd be, mit keresel:

Csirke csicserivel, ami átmelegít és felpörget

A mesésen fűszeres és izgalmas arab konyha egyik kikerülhetetlen alapanyaga a harissa, a paprikás-csilis krém, amit fűszerezéshez és pácoláshoz is használnak, gyakorlatilag minden fogásba kerül belőle kisebb vagy nagyobb mennyiségben. Aki szereti a csípőset, annak érdemes házilag elkészítenie, pár perc alatt megvan, változatosan használható, és nagyon jól passzol sokféle ételhez.

Cookta - 2024.01.03.
Csirke csicserivel, ami átmelegít és felpörget

A harissa nemcsak csípős, mint a mi Erős Pistánk, hanem kellemesen illatos és fűszeres is, lehet krémesebb vagy darabosabb, és persze a csípőssége is változhat. A marokkói gyökerekkel bíró szósz az egész arab világban kedvelt, sőt a török konyha is előszeretettel használja, és összetétele vidékről vidékre, családról családra változhat. Az alapja csili és piros színű húsos paprika, amit általában római köménnyel, koriandermaggal, fokhagymával, citromlével és olajjal pépesítenek, de van, ahol rózsaszirom is kerül bele.

Leggyakrabban húsos ragukhoz, lencsés, babos vagy csicseriborsós egytálételekhez használják, de pácként is remek: a citromos, fokhagymás, csípős szósz nagyon finom omlóssá, porhanyóssá teszik a húsokat.

Most csirkecombbal és csicseriborsóval készült belőle egy kiadós és nagyon finom, tartalmas fogás, egyszerűsége ellenére különleges, a csípőssége miatt pedig ideális hűvösebb téli napokra: felpörget és átmelegít!

Csirke csípősen, harissával

Hozzávalók:

  • 5-6 csirke alsócomb
  • 1 nagyobb konzerv csicseriborsó
  • 1 fej hagyma

A harissához:

  • 6 friss csilipaprika
  • 1 kalifornia vagy kápia paprika
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 leveskocka
  • 1/2 dl olívaolaj

Elkészítés: A csípős szószhoz a kaliforniai vagy kápia paprikát felkockázzuk, a csilit és a fokhagymát felaprítjuk, és egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a római köményt és a koriandermagot, rámorzsoljuk a leveskockát, hozzáreszeljük a citrom héját, majd félbevágva belefacsarjuk a levét, felöntjük 1/2 dl olívaolajjal, és krémesre összeturmixoljuk. Tálba öntjük, hozzáadjuk a csirkecombokat, összeforgatjuk, majd lefedve 1-2 órát, de akár egy egész éjszakát pácoljuk.

A hagymát meghámozzuk és cikkekre vágjuk, a csicseriborsót leszűrjük, és mindkettőt a pácolt csirkecombhoz adjuk, alaposan összeforgatjuk, majd tepsibe tesszük, aláöntünk 1,5 dl vizet, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 35 perc alatt megsütjük.

Azon melegében tálaljuk, kis citromlevet facsarhatunk rá, vagy meglocsolhatjuk egy kevés joghurttal. Kenyeret vagy egy kis kuszkuszt mindenképpen érdemes kínálni hozzá, mert csípőőőőőős!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.