Írd be, mit keresel:

Paprikás krumpli – mindenki kedvence, ami szinte semmiből készül

A paprikás krumpli a világ egyik legegyszerűbb egytálétele, mégis mindenki szereti, kihagyhatatlan klasszikusunk, ami minden családban kicsit másképp készül. Ezer és egy változata létezik, húsimádó és vegán, egyszemélyes és hatalmas adagban is főhet - rengeteg alternatíva létezik, az alaprecepthez pedig szinte semmi nem kell, mégis tartalmas, laktató fogás a végeredmény.

Cookta - 2024.01.16.
Paprikás krumpli – mindenki kedvence, ami szinte semmiből készül

Igazi magyaros fogásnak tartjuk, de az alapvető 4 összetevőből 2 nem is őshonos itthon. A paprika és a krumpli ugyanis a tengerentúlról érkezett, és nem is olyan nagyon régen lettek alapértelmezett kellékek a hazai konyhákban. Jól integrálunk, és kreatívan használjuk, amit szeretünk és meg is terem nálunk. A paprikás krumpli a legjobb bizonyíték arra, hogy mindent érdemes kóstolni és variálni, és mindenki a saját ízlése szerint alakítsa, ahogy neki és a családjának a legfinomabb lesz.

A paprikás krumpli télen tartalmas és kiadós, laktató egytálétel, nyáron bográcsosan készül baráti szabadtéri főzéseken, de egyszemélyes – és minden variációban egyedényes – változatban is remek és gyors fogás. Ha csak olaj, hagyma, krumpli és pirospaprika kerül bele, akkor vega, vegán egytálétel, leggyakrabban mégis kerül bele némi fűszeres kolbász vagy debreceni, gyerekbarátabb változatban virsli. Vannak, akik tarhonyával vagy csipetkével, nokedlivel gazdagítják, paradicsommal és paprikával is lehet dúsítani, de olyan elvetemülttel is találkoztunk, aki tejföllel meglocsolva szereti. 🙂 Az igazi állítólag füstölt szalonna pirításával vagy egy jó kanálnyi zsír felolvasztásával készül, ami a tartalmas étel alapízét is megadja.

Vannak, akik bő szafttal készítik, és a krumplit szétnyomkodják a tányérban, hogy felvegye a finom, fűszeres, paprikás alapot, mások addig főzik, amíg felszívja a krumpli szinte az összes lét, minden aromájával együtt. És olyanok is vannak, akik friss kenyérrel eszik a krumplis fogást, ami ritka párosítás, de a fűszeres, hagymás-paprikás szaft semmiképp ne vesszen kárba…

Akik pedig unják a magyaros fogásokat, paprika helyett curryvel is kipróbálhatják. Mert mindez onnan jutott az eszünkbe, hogy a minap isteni currys krumplit ettünk egy kis indiai kifőzdében – ami egész más ízvilág, de ugyanolyan egyszerű és népszerű, mint itt, csak kicsit keletebbre…

A mi klasszikus paprikás krumplink fázisfotókkal >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.