Írd be, mit keresel:

Túrós pite sósan, szaftosan – nagyon egyszerűen

A túrós pite örök kedvenc, és rengeteg változata létezik édesen, sósan már ritkábban találkozunk vele, legfeljebb kapros-túrós változatban. Most egy réteslapokkal rétegezett, fetával és zöldfűszerekkel megbolondított pite készült, ami csak ajánlani tudunk: elronthatatlan, és minden elismerést bezsebelhetünk vele.

Cookta - 2024.01.25.
Túrós pite sósan, szaftosan – nagyon egyszerűen

Kívül ropogós, belül szaftos, illatos és fehérjében gazdag ez a pite, a hajszálvékony tésztalapok szinte eltűnnek a gazdag túrós-fetás töltelék között. A legtöbb pitefélével ellentétben elronthatatlanul egyszerű, hiszen nem kell a tésztával pepecselni, készen kapható rétestésztával készül, és a nagyjából elkevert morzsalékos tölteléket elég a réteslapokra szórni, majd egy tojásos-tejes keverékkel meglocsolni, kicsit pihentetni, és mehet is a sütőbe. 10 perc munkával ilyen isteni pite szinte elképzelhetetlen, pedig létezik!

A túrós-fetás tölteléket érdemes minél gazdagabban fűszerezni, ízlés szerint mehet bele oregánó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, kapor, de akár menta is, egyenként vagy vegyesen, így különféle ízvilágúra hangolhatjuk ezt a zseniális pitét, ami melegen és hidegen is remek, salátával főételnek, de partira, piknikre vagy vendégvárónak magában is tökéletes.

Túrós-fetás pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 30 dkg feta sajt
  • 30 dkg túró
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem vagy kapor ízlés szerint
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 tojás
  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A fetát egy tálba morzsoljuk vagy villával összetörjük. Hozzámorzsoljuk a túrót, borsot őrölünk hozzá. A koriandermagot egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban finomra törjük. A zöldfűszert finomra vágjuk, majd a korianderrel és a római köménnyel együtt fetás túróhoz adjuk, összekeverjük.

Egy tepsit vagy sütőtálat olajjal kikenünk, belefektetünk egy réteslapot, megcsepegtetjük olívaolajjal, majd meghintjük egy maréknyi túrós keverékkel. Jöhet egy réteg réteslap, megint olívaolaj és töltelék, és így rétegezzük, amíg elfogynak az alapanyagok, a tetejére réteslap kerüljön. Egy hegyes késsel alaposan megböködjük a pitét mindenhol.

A tojásokat egy tálba felütjük, hozzáadjuk a tejet és a sütőport, enyhén sózzuk, borsot őrölünk hozzá, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, kézi habverővel jól összekeverjük, majd egyenletesen a tepsibe locsoljuk. 20 percet állni hagyjuk, hogy felpuhuljanak a lapok, és felszívja a pite a folyadékot.

170 fokos sütőbe toljuk, és 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk forrón, melegen, langyosan, de akár hidegen is, ízlés szerint szeletekre vagy cikkekre vágva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.