Írd be, mit keresel:

Kolbászimádók kedvence – a currywurst

A kényszer szülte, ma pedig az egyik legkedveltebb étel a németek körében, de különösen Berlinben az úgynevezett currywurst, ami tipikusan street foodként indult, de ma már otthon is sokan készítik - egyszerűsége és finomsága után.

Cookta - 2018.01.26.
Kolbászimádók kedvence – a currywurst

Kevés étel van, aminek saját múzeumot szentelnek, a currywurst pedig ilyen. Az ikonikus kedvenc 1949-es megszületése óta olyannyira meghódította a németeket, hogy 60. születésnapján, 2009-ben egy komoly múzeumot is kapott, holott tényleg a világ egyik legegyszerűbb ételéről van szó! A currywurst ugyanis nem más, mint egy fűszeres paradicsomszósszal tálalt kolbászos étel, ami a háború utáni szegénységben született Berlinben, mégpedig egy bizonyos Herta Heuwer találmányaként. Mivel bőséges alapanyagkínálat nem volt, utcai bódéjában egy egyszerű hagymás alapon paradicsompürét forralt össze curryvel, és ezzel locsolta meg a sült kolbászokat. Akkora sikere volt ennek a különleges ízkombinációnak, hogy hamarosan egyre-másra nyíltak az utcai sütődék, ahol mindenki egy kicsit másképp, de alapvetően ezekkel az alapanyagokkal készítette a fűszeres fogást.

Ma már rengeteg változata létezik – készítik bőrös és bőr nélküli változatban, főtt és sült kolbásszal is, karikázva vagy egészben tálalva, császárzsemlével vagy sült krumplival kísérve, és persze az édes-csípős szósz is sokféle lehet. Vannak, akik csak paradicsompürével készítik, mások ketchupot vagy almapürét is raknak bele, kis ecetet és szójaszószt, hogy még izgalmasabb és fűszeresebb legyen. Otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető, ha húsimádó, de gyors fogásra vágyunk – az alábbi recept egy harmonikus, kellemes, nem túl csípős változat, ízlés szerint pedig még tovább fűszerezhető.

Currywurst

Hozzávalók:

  • 4 szál fehér grill vagy sütnivaló kolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olaj
  • 15 dkg paradicsompüré
  • 10 dkg ketchup
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál curry
  • kevés csili

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és 2 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a ketchupot, 2-3 percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk az összes ízesítőt és a vizet, átkeverjük, és 5 perc alatt készre főzzük.

Közben a kolbászokat egy serpenyőben a maradék 2 evőkanál olajon átsütjük. Ízlés szerint egészben vagy felkarikázva meglocsoljuk gazdagon a szósszal, ízlés szerint még egy kevés curryvel meghintjük, és zsömlével vagy sült krumplival tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.