Írd be, mit keresel:

Piros pestós penne – egy kis nyár a tányéron

Szicíliából származik a piros pesto, és az egyik legegyszerűbb és legfinomabb szósz, ami villámgyorsan elkészíthető főzés nélkül, és egy csapásra napfényes nyárt idéz. Pikáns, aromás, és nemcsak tésztaszószként érdemes kipróbálni.

Cookta - 2024.02.02.
Piros pestós penne – egy kis nyár a tányéron

A legismertebb pesto az úgynevezett zöld, genovai pesto, ami bazsalikommal, fenyőmaggal, parmezánnal és fokhagymával készül, de sokféle változata létezik, és régióról régióra más alapanyagokkal készítik ezt a csodásan egyszerű és nagyon változatosan használható mártást. A napfényes Szicíliában a fűszeres szósz piros, fő alapanyaga a paradicsom és mandula, valamint a helyi csili, a peperoncino, ami kellemesen pikánssá, de nem kibírhatatlanul csípőssé teszi. Természetesen a bazsalikom, a parmezán és az olívaolaj nem maradhat el belőle, és gyakran krémesítik egy kis ricottával is.

Klasszikusan a fűszeres szószt mozsárban törték krémesre, maga a pesto szó is a pestare – törni, zúzni – igéből származik, de egy késes robotgéppel ma már pillanatok alatt összemixelhetjük az alapanyagokat, hogy aztán tésztával összeforgatva villámfogásként tálalhassuk, de emellett néhány kanálnyit kikeverhetünk belőle krémsajttal szendvicskrémnek, tejföllel mártogatósnak, ízesíthetünk vele göngyölt vagy töltött hússzeleteket, de akár krémleves tetejére is tehetünk egy-egy kanálnyit belőle – nem fogja elrontani. 😉

Piros pestós penne

Hozzávalók:

  • 50 dkg penne vagy más tészta ílés szerint
  • 6-7 levél friss bazsalikom
  • 5 dkg héjatlan mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes paradicsom
  • 6 darab olajban eltett aszalt paradicsom + 1/2 dl az olajból
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • kevés friss csili ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A tésztához feltesszük a főzővizet, sózzuk, majd ha forr, beletesszük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

Közben a paradicsomokat felkockázzuk, az aszalt paradicsomokat felaprítjuk, a fokhagymákat meghámozzuk, és az összes többi alapanyaggal késes robotgépbe tesszük, és krémesre összeturmixoljuk. Összeforgatjuk a leszűrt tésztával, és azonnal tálaljuk – ízlés szerint plusz parmezánt és csilit kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.