A hideg, szürke, nyirkos téli időszakban legyengül az immunrendszerünk, és sokkal könnyebben megbetegszünk, megfázunk, mintha egy kicsit felkészülnénk erre vírusokban és bacikban bővelkedő időszakra. És ehhez nem kellenek drága pirulák és táplálékkiegészítők - sok gyógyhatású ételt és fűszert találunk a konyhában is, fillérekért.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz, olcsó, alakbarát, sok rost és egészséges tejsav van benne, így érdemes minden nap elcsipegetni belőle nyersen is a téli szezonban. Szendvics mellé vagy savanyúságként is kíváló, de korhelylevest is készíthetünk belőle forró, csípős, melengető fogásnak.

Hagyma

A hagyma igen egészséges: hatékony segítséget nyújt megfázás vagy influenza esetén, főleg nyersen fogyasztva, de készíthetünk hagymahéjból teát is, ami segít köhögés esetén. Ha félbevágott hagymát teszünk az ágy mellé influenzás megbetegedés esetén, gyorsabban gyógyulunk: állítólag magához köti a bacilusokat. Indiában a hagymát antibiotikus hatása miatt gyógyszerként is javallották megfázás, emésztés, ízületi és szívpanaszok gyógyítására.

Fokhagyma

Az egyik leghatékonyabb természetes antibiotikum-forrás, fertőtlenítő hatású, influenza és nátha esetén érdemes minél többet fogyasztani belőle, hogy a szervezetünk le tudja gyorsan győzni a betegséget. Bár a szaga nem a legkellemesebb, esténként egy saláta fokhagymával átdörzsölt pirítóssal gyógyszerként hathat. 

Kakukkfű és zsálya

A fűszerek is nagyon nagy segítséget nyújthatnak: a kakukkfű nagyon hatékony segítség a köhögés minden fajtája ellen, kiváló megfázás és influenza esetén, a zsálya pedig torokgyulladáskor, légúti betegségek esetén tehet jó szolgálatot teának elkészítve, gargalizálásra és elkortyolásra is tökéletes, ráadásul nagyon finom, és tisztító, méregtelenítő hatása sem elhanyagolható.

Gyömbér és torma

Mindkettő remekül tisztítja a légutakat, a lázra is jótékony hatással vannak. A reszelt torma egy kis joghurttal és reszelt almával salátaöntetnek, húsok mellé szósznak, a gyömbér teának citromlével, mézzel tehet nagyon jó szolgálatot betegség esetén.