Mennyei finomság az apple pie, ami bátran kiérdemli az almatorta nevet is. Az alapja omlós tészta, a tölteléke sűrű, cukros-vajas sziruppal sülő alma, egészen más jellegű, mint a mi hagyományos almás piténk. Egyáltalán nem bonyolult, annak ellenére sem, hogy mutatós és ünnepi desszertnek is ideális.

Almás pite - vagyis apple pie - nélkül nincs ünnep Amerikában, ami teljességgel érthető, mert a klasszikusan ráccsal készülő omlós tésztájú sütemény zseniálisan finom. Az alma nagyobb darabokra kockázva kerül bele nyersen, és sülés közben karamellizálódik olyan krémesre és omlósra, hogy szinte szétolvad a szájban. Ezt a karamellizálódást pedig egy trükkös szirupnak köszönheti, amivel sülés előtt kell meglocsolni az összeállított süteményt - ehhez egy kis vajat, BARNA cukrot, étkezési keményítőt és egy kis vizet kell összeforralni, ami persze ízesíthető egy kis fahéjjal, vaníliával, más fűszerrel is. Ez a szósz lecsorog az almakockákon, bevonja öket, és ettől lesz olyan jó szaftos, szirupos, ellenállhatatlanul finom.

A tésztába most egy kis darált mandula is került, ez nemcsak ízében gazdagítja, de omlósabbá is teszi a tésztát, ennek hiányában nyugodtan használható dió vagy mogyoró is, ezek is tökéletesen passzolnak az almához, de ha esetleg teljesen elhagynánk, akkor emeljük meg kissé a liszt mennyiségét, hogy jól gyúrható tészta legyen a végeredmény.

Amerikai almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg lágy vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 4-5 alma
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz
  • kevés őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a mandulát, valamint a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztát 3/4-1/4 részben kettéosztjuk, a nagyobbat vékony lappá nyújtjuk, és egy pitetálat vagy kapcsos tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy a peremre is jusson. Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és a tésztára halmozzuk egyenletesen, majd a maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, és a tetejét berácsozzuk, a széleken finoman lenyomkodjuk ujjbeggyel vagy egy villával.

A töltelékhez a vajat egy kis lábasba tesszük, felolvasztjuk, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, kézi habverővel simára keverjük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a kétféle cukrot és a fahéjat, és folyamatosan kevergetve pár perc alatt sűrű sziruppá főzzük. A szirupot szép lassan és egyenletesen a rácsos pitére öntjük körkörösen, hogy mindenhova jusson, majd 1 evőkanálnyi cukorral meghintjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. Langyosan a legfinomabb, különösen egy gombóc vaníliafagyival tálalva...