Írd be, mit keresel:

Karydopita, a görögök kedvenc diós süteménye

A karydopita a görögök egyik kedvelt süteménye, diós, fűszeres, puha, és az a különlegessége, hogy sütés után egy aromás cukorsziruppal kell meglocsolni, amit a forró tészta felszív, és hihetetlenül puha és zamatos lesz.

Cookta - 2023.02.25.
Karydopita, a görögök kedvenc diós süteménye

Köztudott, hogy a keleti desszertek nagyon édesek, a mi ízlésünknek tán túlságosan is, így van ez a karydopita esetében is, amit a helyiek többnyire egészen tocsogósan készítenek. Mi alaposan csökkentettük a szirup és a cukor mennyiségét is, mert így simán meg lehet enni belőle egy adagot – cukorsokk nélkül. 🙂

A szirup egyébként nagyon jót tesz a sütinek, ezt a mennyiséget teljesen felszívja, és nemcsak puhává és szaftossá teszi a diós csemegét, de fűszeres aromákkal is gazdagítja.

Szirupos diós piskóta

Hozzávalók:
A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • diónyi gyömbér
  • 1 evőkanál méz

A diós piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg dió + a tetejére
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Elkészítés: A sziruphoz a méz kivételével az összes alapanyagot egy kis forralóba tesszük, tűzre tesszük, és felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet, félretesszük, hogy a fűszerek aromái kiázzanak.

A sütihez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A maradék cukrot a tojássárgákhoz adjuk, és fehéredésig, egészen habosra verjük.

A dió felét megdaráljuk, a maradékot darabosra vágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a búzadarát, a lisztet és a sütőport, összekeverjük, majd a cukros tojássárgához adjuk, spatulával összekeverjük. Ezután 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, majd az összes habot óvatosan beleforgatjuk.

A masszát kikent, lisztezett tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a leszűrt sziruppal, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd darabolt dióval megszórva, kockára vágva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.