Közeledik a grillszezon, ami szerintünk az egyik legjobb dolog szép időben - sütögetés és jókedvű együttlét a szabadban, amit az isteni pácolt, sült finomságok koronáznak meg. Lélekben már nagyon készülünk, így meg is osztunk 5 szuper pácreceptet, ami természetesen sütőben vagy serpenyőben sült húsokhoz, halakhoz is kipróbálandó!

Egy jóféle pác csodát tesz minden alapanyaggal, legyen az zöldség, halféle vagy hús, ez utóbbinál pedig az ízesítés mellett a pácnak más fontos feladata is van: ez teszi igazán porhanyóssá, omlóssá és szaftossá, süssünk akár csirkét, pulykát, sertést, marhát vagy bárányt. A pác nagyon sokféle lehet, sőt végtelen variáció létezik, de érdemes az alapszabályokat betartani, ezután pedig már ízlés szerint szabadon variálható, személyre szabható.

És hogy mik az alapszabályok? Folyékon pác esetén mindig legyen benne

  • valamilyen olaj, zsiradék, mert ebben oldódnak jól az aromaanyagok, így a hús jobban átveszi a fűszerek ízeit, emellett elzárja a levegőtől, vagyis az oxidációtól a húst, illetve a sütés során védi a húst a kiszáradástól is
  • valamilyen savas alapanyag, ami lehet citromlé, borecet vagy bor akár, ezek savtartalma segít abban, hogy pácolás közben a hús rostjai fellazuljanak, így belül omlós, szaftos és porhanyós lesz sütés után
  • valamilyen aromaanyag - fűszer, zöldfűszer, fokhagyma, ami megadja az ételnek a karakterét

Klasszikus pác

Hozzávalók kb. 1,5 kg húshoz:

  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl olívaolaj
  • 1/2 dl Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Az alapanyagokat egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, majd a szeletelt vagy kockázott húst beleforgatjuk. Csirkének, pulykának 1-12 óra, sertésnek, marhának 3-24 pácolási idő javasolt.

Görög pác

Hozzávalók kb. 1,5 kg húshoz, halhoz:

  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű

Elkészítés: Minden alapanyagot egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, és a pácolandó húst vagy halat beletesszük. Szárnyasoknak 1-12 óra, vörös húsoknak 3-24 óra ajánlott, halféléknek 30 perc is elegendő.

Thai pác

Hozzávalók kb. 1,5 kg csirkéhez vagy halhoz:

  • 1/2 dl szójaszósz
  • 1 lime leve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 csokor finomra vágott koriander
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1/2 dl olaj
  • 2 evőkanál barna cukor

Elkészítés: A pác alapanyagait egy keverőtálba tesszük, összekeverjük, majd az előkészített csirkét, halat vagy tengeri kütyüt beleforgatjuk. A csirkét 1-12 órát pácolhatjuk, a tengeri dolgoknak elég 30 perc is sütés előtt.

Keleti pác

Hozzávalók kb. 1,5 kg húshoz:

  • 1 evőkanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés: Minden alapanyagot egy keverőtálba kimérünk, összekeverjük, majd az előkészített húst beleforgatjuk, lefedve a hűtőben érleljük - csirke, pulyka esetén 1-12 órát, bárány, marha esetén 3-24 órát lehetőség szerint.

Balzsamos pác

Hozzávalók kb. 1,5 kg húshoz:

  • 1,5 dl balzsamecet
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Minden alapanyagot egy keverőtálba teszünk, összekeverjük, majd az előkészített húsokat beleforgatjuk, és lefedve a hűtőbe tesszük - szárnyasoknak 1-12 óra, sertésnek, báránynak és marhának 3-24 óra érlelési idő javallott.