Írd be, mit keresel:

Isteni frissítő egészségesen: ízesített víz házilag

Elképesztő népszerűségnek örvendenek a különféle ízesített vizek, amelyek gyümölcsök, virágok, fűszerek aromáit ígérik egy-egy szuper kompozícióban, azért valljuk be magunknak, hogy az egész egy hatalmas biznisz, és nem olyan jó, ha ezeket vesszük. Az ízesített vízről viszont nem beszélünk le senkit, de inkább a házi változatot ajánljuk!

Cookta - 2018.04.25.
Isteni frissítő egészségesen: ízesített víz házilag

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a legegészségesebb ital a víz, és a folyamatos folyadékpótlásra szüksége van a szervezetünknek. Az is igaz, hogy a víz önmagában unalmassá tud válni, ez is magyarázza a különféle üdítőitalok népszerűségét. És igaz ugyan, hogy az üdítőkhöz képest képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak az ízesített vizek, vagy akár semennyit, de viszont tény az is, hogy különféle aromákkal tudnak csak ízeket belecsempészni. Emellett jóval drágábbak, mint az ásványvizek, ráadásul a műanyag palackokkal a környezetünk terhelését is növeljük.

Ízesített vizet készíteni viszont otthon is lehet, roppant egyszerű, és nagyon jó móka is, ha az ember ráérez az ízére. Érdemes hozzá egy nagy kancsót és egy kulacsot beszerezni, így otthon is, úton is élvezhetjük a házi, természetes frissítő italainkat.

Jó tudni, hogy az ízesített víz nem limonádé, vagyis nincs benne cukor és édesítő, legfeljebb a bele kerülő gyümölcsök és fűszerek édesítik természetesen. A másik fontos tudnivaló, hogy nem kell hozzá ásványvizet használni, a csapvíz is tökéletes minőségű a hazai háztartások legtöbbjében, sokkal olcsóbb, és műanyag palackokat sem pocsékolunk. És az is lényeges, hogy bár pikk-pakk elkészíthető, nem azonnal fogyasztható, mert időre van szükség, hogy az aromaanyagok a hideg vízben kioldódjanak, kiázzanak. A karakteresebb citrusoknál vagy zöldfűszereknél ez viszonylag gyors folyamat, de lágyabb ízű uborkánál vagy az egészben használt száraz fűszereknél, mint a fahéj vagy a csillagánizs, ez akár több óra is lehet.

Az ízesített vízekhez bármilyen gyümölcsöt használhatunk, fagyasztottat is, de a zöldségek közül az uborka, a zellerszár és a félbevágott koktélparadicsom is szuperül passzol, remek frissítők. A bogyós gyümölcsökhöz a fűszerek közül nagyon jól passzol a friss bazsalikom, a menta, a citromfű, a citrusfélékkel üdébbé, frissítőbbé tehetjük a vizet, édesebb gyümölcsökkel, mint a körte vagy az alma, illetve némi fahéj és csillagánizs használatával édesebb hatású italokat készíthetünk.

Kedvenc kombinációink

  • eper-bazsalikom-citrom
  • málna-vanília-lime
  • uborka-menta-citrom
  • narancs-gyömbér-kardamom
  • alma-fahéj-csillagánizs

A gyümölcsökből, zöldségekből egy maréknyi elég 1-1,5 liter vízhez, citrusból fél felszeletelve, a zöldfűszerből fél maréknyi, a száraz fűszerekből 1-1 darabka, de ízlés szerint alakítható. 3-4 óra pihentetés után a hűtőben tökéletesek, de akár 2-3 napig eltarthatóak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.