Írd be, mit keresel:

Csípős csirkecombok omlósan, zseniális amerikai páccal

Az úgynevezett "jerk" csirke egy Amerikában nagyon kedvelt és karibi, pontosabban jamaikai gyökerekkel bíró csípős és tüzes pácolt hús, ami készülhet bármilyen húsfélével, de legnépszerűbb a csirkés változat. A pác tele van fűszerekkel, csípős, édeskés és citrusos egyszerre, sütőben és grillen is készíthető, a hús maga pedig istenien omlós és szaftos.

Cookta - 2018.05.04.
Csípős csirkecombok omlósan, zseniális amerikai páccal

A ma már világszerte ismert jerk chicken a Karib-szigetekhez kapcsolódik, pontosabban Jamaikához, és az ott találkozó kultúrák és konyhák, a szigeten élő brit, holland, francia, spanyol, portugál betelepülők, az indián őslakosok és az afrikai rabszolgák találkozásának köszönhetjük, és eredete az 1600-as évekig visszavezethető. Maga az elnevezés a spanyol charqui szóból ered, ami érleltet jelent, ez változott az évek során jerkre (ejtsd: dzsörk), és egy csípős, nem csak csilis, hanem rengeteg fűszerrel telepakolt izgalmas pácolt fogást takar.

Egyszerre édes, citrusos és csípős, a friss csili mellett lime, fokhagyma, gyömbér is van benne, az édeskés aromákat a méz és a ketchup adja, a telt ízeket pedig a szerecsendió és a fahéj, egyszerű, egészséges és alakbarát. Bár messzi, távoli és egzotikus vidékről való recept, nincs benne semmilyen beszerezhetetlen alapanyag, a lime helyett készíthetjük citrommal is, úgy is isteni lesz, akár sütőben, akár grillen sütjük.

Jerk csirkecombok

Hozzávalók:

  • 8 csirke alsócomb – vagy ízlés szerint más csirkerész, egész csirke feldarabolva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 2 csilipaprika
  • 1 teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 lime
  • 2 evőkanál méz
  • 5 evőkanál ketchup
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, a csiliket kicsumázzuk, mindet nagyjából feldaraboljuk. A megmosott és leszárított húst egy tiszta, nagyobb zacskóba tesszük, és fokhagymaprésen át a csirkéhez nyomjuk a gyömbért, a fokhagymát és a csilit is, hozzáreszeljük a lime-ok héját, belefacsarjuk a levét, és a só kivételével az összes alapanyagot hozzáadjuk. Összekötjük a zacskó száját, először alaposan összerázzuk, majd a csirkéket átmasszírozzuk a jó fűszeres páccal, és hűtőbe tesszük néhány órára, de legjobb egy teljes éjszakára.

Sütéskor a csirkét a zacskóból egy tepsire öntjük a páccal együtt – érdemes alátenni egy sütőpapírt, ha nem akarunk hosszan bajlódni a mosogatással, megsózzuk, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük, egyszer megforgatva. Ha grillen sütnénk, akkor kb. 15 perc alatt megvan, időnként megforgatva tökéletesen omlósra sülnek a fűszeres dobverők.

Tálaláskor kínálhatunk mellé egy kis lime-ot, salátát, illetve párolt rizst vagy kuszkuszt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.