Írd be, mit keresel:

Pillekönnyű piskótatekercs diétásan – rizsliszttel, eritrittel

Piskótatekercset rendszeresen sütök, de rizsliszttel és főleg édesítővel készült piskótával eddig még nem próbálkoztam. A napokban aztán elkészült a rizslisztes és cukormentes piskótatekercs, melyet éppen olyan egyszerű volt megsütni és feltekerni, mintha búzaliszttel készült volna.

Cookta - 2018.05.20.
Pillekönnyű piskótatekercs diétásan – rizsliszttel, eritrittel

Diétázóknak és magas vércukorszinttel rendelkezőknek is fontos odafigyelni a szénhidrátokra, ami az édessségeknél nem is olyan könnyű – gondoltam, de kiderült, nem is túl bonyolult. Rizslisztes piskótatekercs készült nálam, amit finom rebarbarakrémmel töltöttem meg. Izgultam, hogyan sikerül, de jelentem: első próbálkozásra is nagyon finom lett.

Forrás:
Kard Éva

Mivel a kertben óriásira nőtt a rebarbara, így gondoltam, a mascarponekrémet az előzőleg pépesre főzött, fahéjjal, citromhéjjal és mézzel ízesített rebarbarával keverem össze, ami igazán jó ötletnek bizonyult. A pillekönnyű tésztához nagyon jól illett a habkönnyű, enyhén savanykás rebarbarakrém…

Forrás:
Kard Éva

Rizslisztes piskótatekercs rebarbarakrémmel

Hozzávalók:
A piskótatekercshez:

  • 12 dkg rizsliszt
  • 10 dkg eritrit
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 4 db tojás (nagy)
  • 2 evőkanál forró víz

A rebarbarakrémhez:

  • 4-5 szál rebarbara
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg eritrit
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés: Az egész tojásokat az eritrittel és a vanília-kivonattal keverjük jó habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, majd egy keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát, kb. 37×33 cm-es gáztepsi. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. Én légkeverésnél 160 fokon 13 percig sütöttem.

Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg rizsliszttel, majd a sütőből kivett tésztát rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen. Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Én legalább kétszer ki-és feltekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.

A krémhez a rebarbaraszárról húzzuk le a külső, vékony, hártyás részt, majd daraboljuk fel. A mézet tegyük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a feldarabolt rebarbarát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd pároljuk puhára, pépesre. Én nem tettem alá vizet, mert a rebarbara engedett annyit, amiben puhára párolódott. Ezután vegyük le a tűzről, egy kézi habverővel keverjük simára, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára az eritrittel és a vanília-kivonattal, majd adjuk hozzá a rebarbarapépet, és szintén keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük meg a krém 2/3 részével, majd tekerjük fel. Ezután a maradék krémmel vonjuk be a tekercset, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.