A lávasüti az egyik legcsábítóbb desszert, nagyon csokis és intenzív, és bár egyetlen keverékből áll, mégis többféle textúra találkozik benne: kívül omlós sütikérget kap, belül olvadós és selymes krém marad, már ha nem sütjük túl, mert ennek a sütinek pont ez a lényege.

Egészen csodálatos, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból, úgyis mint csokoládé, vaj, liszt, tojás és cukor, milyen elegáns és csábító desszert készülhet, és még csak cukrásznak sem kell lenni hozzá. A lava cake ugyanis egy kimondottan egyszerű és gyors desszert, amivel még kezdők is biztos sikert érhetnek el, ha betartják az arányokat, a sütési időt és hőfokot.

A lávasüti egyetlen hibája, hogy csak frissen és melegen az igazi, viszont nagyon jól előkészíthető, és akár órákat is pihenhet a hűtőben már a szufléformákba adagolva, ha mondjuk ünnepi ebéd vagy vacsora desszertjeként, esetleg vendégeknek szánjuk. Sütés előtt 20 perccel érdemes kivenni és szobahőmérsékleten pihentetni, majd ugyanúgy mehet a sütőbe. Fontos, hogy ne túl meleg sütőben és ne túl hosszan süssük - ennél a jól bevált receptnél a 12 perc 160 fokon az ideális...

Csokoládés lávasüti

Hozzávalók:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 7,5 dkg vaj + a formákhoz
  • 3 teáskanál kakaópor + a formákhoz
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 tojás + 1 tojássárga
  • 7,5 dkg liszt

Elkészítés: 4 szufléformát kivajazunk, kakaóporral kihintjük, a felesleges kakaóport kiöntjük belőlük.

A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt vízgőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd ha teljesen sima, félretesszük 10 percre hűlni. Közben a tojásokat és a tojássárgát egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, és elektromos habverővel egészen világosra, habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajas csokit, és egy spatulával finoman összekeverjük, majd a kakaóporral elkevert lisztet 3 részletben hozzászitáljuk, mindig finoman átkeverve.

A tésztát elosztjuk az előkészített szufléformákban, tepsibe tesszük, és 160 fokos sütőben, légkeverés mellett 12 percig sütjük. A sütőből kivéve egy vékony pengéjű késsel a szélén finoman fellazítjuk, majd konyharuhával megfogva, óvatosan tányérra borítjuk a forró süteményt.

Kakaóporral vagy porcukorral meghintve, friss gyümölccsel, fagyival vagy tejszínhabbal, csokiöntettel meglocsolva kínáljuk ízlés szerint.