Írd be, mit keresel:

Peperonata – olasz lecsó egyszerűen

A peperonata az olaszok egyik zseniálisan egyszerű és nagyon ízletes fogása, leginkább a mi lecsónkra emlékeztet, de persze a saját ízeiket, fűszereiket használják hozzá. Mindenmentes, alakbarát, és nagyon jól alakítható saját ízlésünkre, érdemes kipróbálni!

Cookta - 2018.06.08.
Peperonata – olasz lecsó egyszerűen

A peperonata eredetileg dél-olasz gyökerekkel bír, de olyan egyszerű, olcsó és finom, hogy mára az egész országban kedvelt nyári fogás, és rengeteg változata létezik. Az eredeti változatban csak húsos paprika, hagyma, fokhagyma, olívaolaj és bazsalikom szerepel, ezt párolják össze egy nagyon lágy, intenzív aromájú raguvá. Klasszikusan polenta, vagyis puliszka mellé tálalják vagy pirított kenyérszeletekre halmozva bruschettaként, vagy csak magában, úgynevezett antipastiként, de tökéletes minden grillezett vagy natúr sült húshoz, halhoz könnyű köretként.

A változatok száma végtelen, gyakran kerül bele friss vagy passzírozott paradicsom, így egészen olyan, mint a lecsó, délen szívesen tesznek bele kapribogyót és mazsolát, vannak, akik pedig pici fehérborral vagy balzsamecettel bolondítják meg, de olyan változat is létezik, amiben egy pici reszelt parmezánnal krémesítik a végén, illetve egy picit édesebbre is hangolható egy kanálnyi mézzel – a lényeg minden esetben, hogy ne hirtelen süssük, nem pirítani, hanem fonnyasztani kell, hogy koncentrálódjanak az íze az édes húsos paprikákban. Az alábbi egy nagyon izgalmas, kapris-mazsolás változat – mennyei!

Peperonata

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 színes kaliforniai paprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 dl fehérbor
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 3 evőkanál mazsola
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húsos paprikákat félbevágjuk, eltávolítjuk a csumájukat és a vastagabb ereket, és hosszában ujjnyi csíkokra vágjuk.

Egy serpenyőben az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát nagyon lassú tűzön párolni kezdjük, amikor összeesett, hozzáadjuk a paprikát és a mazsolát, átforgatjuk, és fedő alatt 5 percig pároljuk, majd aláöntjük a bort, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt még 10-12 percet pároljuk, amíg teljesen megpuhul.

Tálalhatjuk melegen, de langyosan, sőt jól behűtve is nagyon finom, akár köretként, akár pirítósra halmozva előételként vagy szendvicsfeltétnek szánjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.