Nem olyan, mint egy igazi szaftos hamburger, de nem is akar olyan lenni, viszont számtalan előnye van a babból készült burgernek. Filléres, egészséges, csupa jó dolog van benne, sütőben és serpenyőben is süthető, finom fűszeres, nem mellesleg pedig 5 perc alatt összeállítható!

Vegán és diétás, tele van fehérjével és rosttal, mindenmentes, laktató, szóval csupa jó tulajdonsággal rendelkezik a babburger, azoknak is ízlik, akik nem vegán étrendet követnek, de szívesen esznek egészségesebb fogásokat vagy kacsintgatnak az életmódváltással, keresik a húsmentes recepteket - akár önmaguk miatt vagy környezet tehermentesítése végett, de akkor is jó, ha nincs sok időnk vagy ötletünk a főzőcskéhez, ugyanis egy konzerv főtt bab segítségével 5 perc alatt előkészíthető, ízlés szerint sütőben vagy serpenyőben is megsüthető.

Ez a villámgyors burger buciba téve klasszikusan is fogyasztható, de salátával vagy főzelék feltétjeként is szuperfinom, ha pedig nem akarjuk az egészet azonnal felhasználni, a maradék fóliába vagy egy kis dobozba téve pár napig vígan elvan a hűtőben, és bármikor frissen kisüthető.

Vegán burger babbal

Hozzávalók 6-8 burgerhez, mérettől függően:

  • 1 konzerv (400 g) főtt bab
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj + még 1 a sütéshez
  • 3 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 1 teáskanál oregánó
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, és egy kis lábasban 1 evőkanál olívaolajon először a hagymát 2-3 percig dinszteljük, majd a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percet pároljuk. Közben a zabpelyhet egy késes robotgépben megőröljük, hozzáadjuk a leszűrt főtt babot, a dinsztelt hagymát, a tahinit, a mustárt, a szójaszószt, a petrezselymet és az oregánót, sózzuk és borsozzuk, és sima, homogén masszává mixeljük.

A babpüréből vizes kézzel 6-8 pogácsát formázunk, lelapogatjuk, és itt eldönthetjük, hogy szuperegészségesen sütőben sütjü, vagy nagyon ropogósra, kevés olajon, serpenyőben. Ha a sütőt választjuk, akkor sütőpapírral fedett tepsire rakjuk a burgereket, és 180 fokos sütőben 18-20 percalatt megsütjük. Ha serpenyő mellett döntünk, akkor 1 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítunk, és oldalanként 3-4 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Ízlés szerint salátával vagy buciba pakolva tálaljuk, hummusz, friss paradicsom, (növényi) joghurt mindig tökéletes mellé!