Írd be, mit keresel:

Könnyű kölessaláta langyosan – diétás, kiadós, laktató

Igazi fehérjebomba, húsmentes, de laktató, kiadós, könnyen elkészíthető, csupa rost és egészség, diétába és sportolás mellé is ideális fogás a kölessel készülő langyos saláta, nyers vagy párolt zöldséggel is gazdagíthatjuk, tojással tálalva pedig tökéletes, tápláló, pénztárcabarát egytálétellé tehetjük.

Cookta - 2018.06.20.
Könnyű kölessaláta langyosan – diétás, kiadós, laktató

A köles valamikor hazai alapélelmiszerünk volt, sajnos kikopott a köztudatból, pedig egészséges, olcsó, rostokban és fehérjében bővelkedő alapanyag, ráadásul gluténmentes és semmilyen allergént nem tartalmaz, könnyen emészthető, de sokáig teltségérzetet ad. Érdemes belőle mindig tartani otthon, mert semlegesebb íze miatt bármilyen ízvilágra hangolható, 15 perc alatt megfő, ráadásul sok vasat, kalciumot, magnéziumot, B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz.

A kölesnél fontos tudni, hogy főzés előtt mindig le kell alaposan öblíteni, mert egy természetes kesernyés védőréteg veszi körbe, amit ugye nem szeretnénk a kész ételben, de öblítéssel könnyedén eltávolítható, utána pedig rögtön mehet is a forrós, sós főzővízbe.

Most a köles mellé egy kis párolt brokkoli és zöldbab került, valamint egy kevés újhagyma és citrom, így könnyű, friss és igazán diétás, önmagában is finom, de még laktatóbb és teljes értékű tükörtojással tálalva, vegán étrendben ez akár sült tofuval is kiváltható.

Langyos kölessaláta brokkolival és zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg zöldbab
  • 2 szál újhagyma
  • 3 + 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 citrom
  • csipetnyi cayenne bors ízlés szerint
  • 4 tojás
  • só, bors

Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk, sózzuk, majd a rózsáira szedett brokkolit 5 perc alatt roppanósra főzzük, szűrőkanállal kiemelve lecsöpögtetjük és salátástálba tesszük, hagyjuk kicsit hűlni. Közben a kölest szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alapsan leöblítjük, és a zöldségek főzővizéhez adjuk, és kis lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük.

Közben az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a zöldségekhez adjuk, hozzáöntjük a leszűrt kölest is, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a levét, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal, ha szeretjük, kis cayenne borssal pikánsabbá tehetjük, és óvatosan, de alaposan összekeverjük.

Amíg kicsit hűl és az ízek összeérnek 2 evőkanálnyi felforrósított olívaolajon tükörtojásokat sütünk ízlés szerint lágyabbra vagy keményebbre, és a langyos kölessalátával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.